Back to top

"Hem d'introduir l'avellana en el món de la restauració i el petit comerç"

Rafael Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, calcula que enguany la collita de l'avellana davallarà un 50% a Catalunya.

Unió de Pagesos tem que la collita de l'avellana en aquesta campanya 2020 es redueixi a la meitat, és a dir, que si normalment es collien una mitjana d'11.000 tones d'aquest fruit sec a Catalunya, enguany tot indica que només se'n recolliran vora a 5.000. 

Els motius, ens els explica Rafael Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, qui apunta que la crisi en el sector deriva de les ventades al territori de l'any 2018, les quals van fer que es perdés un 70% de la producció.

"Es veu molt poca avellana a terra, i si no n'hi ha a hores d'ara, és que a l'arbre tampoc. En aquest temps, les avellanes primerenques ja haurien d'haver caigut".

Les plagues de conills i porcs senglars, proliferants a causa del confinament i la poca activitat posterior dels caçadors, s'han multiplicat i això ha afectat als arbres més joves.

La solució: donar a conèixer el producte

El sector té esperances en l'Oficina Tècnica de l'Avellana, un pla de sis accions estratègiques coordinat per la Generalitat de Catalunya que esperen que pressioni a la DO Avellana de Reus per tal de promocionar el producte, sobretot la variant d'avellana negreta.

"Les cooperatives han de creure més amb el producte i l'han d'intentar introduir en el petit comerç, així com també en el món de l'hostaleria i el turisme per donar-li un valor afegit".

La gran reclamació, i el mal endèmic del producte n'és el preu, que ara mateix se situa a 1,90 euros en l'avellana negreta, 30 cèntims per sobre que el mercat turc. 

Paraules clau:

Notícies relacionades