Back to top

"Hi ha un relaxament en els tractaments crònics"

L'investigador Lluís Masana assegura que molts pacients no van als centres hospitalaris per por a contagiar-se.

Des de la URV i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili alerten d'un "relaxament" en els tractaments crònics. Asseguren que aquest fet s'està donant en els centres sanitaris, però també per part de pacients que tenen por de contagiar-se de coronavirus als hospitals i deixen de banda el tractament de certes patologies.

L'investigador i també director de recerca de l'Hospital Sant Joan de Reus, Lluís Masana, subratlla que "hi haurà un augment de patologia i, fins i tot, de mortalitat associada a un cert relaxament del tractament de les malalties cròniques". De fet, afegeix que "el relaxament es dóna per part de pacients que tenen por de contagiar-se en acudir als centres sanitaris, però també perquè moltes visites de control han estat anul·lades". Assegura que tan els centres com els pacients d'aquestes malalties podrien haver quedat en un segon terme davant del coronavirus.

Fàrmacs contra el colesterol disminueixen la mortalitat en la covid

Aquesta preocupació és el motiu pel qual, de la mà de 19 hospitals de tot Catalunya, van impulsar un estudi que relaciona els fàrmacs per combatre el colesterol i el coronavirus. Després de mesos d'estudi, han determinat que les persones que prenen un tractament basat en estatines, per reduir el colesterol en sang, tenen entre un 22 o 25% menys de morir per la covid. Un descobriment que pot ajudar en la lluita contra la malaltia, tot i que l'investigador destaca que, primer, s'ha d'analitzar al detall els resultats obtinguts.

Entrevista a Lluís Masana

Paraules clau:

Notícies relacionades