Back to top

... I el seguici va fer Festa Major

Diversos elements del seguici festiu de la ciutat han ocupat aquest dilluns la plaça del Mercadal per recrear una tanda de lluïment emotiva i excepcional.
Ball de Cercolets

No hi eren tots. Però tampoc s'ha passat llista... Un grup de fervents defensors de la Festa Major de Reus no ha volgut ressignar-se a la situació imposada per la COVID-19 i s'ha rebel·lat amb una de les armes més poderoses que existeixen: La Cultura

A partir de les 11 del matí, hora en la qual s'hauria encès la Tronada un matí de Sant Pere qualsevol, desenes d'integrants dels balls i elements del seguici festiu s'han anat acostant a la plaça del Mercadal. No era una acció improvisada, perquè feia dies que corrien consignes entre les entitats que alguna cosa s'estava cuinant als fogons de la Festa Major. I sense ser improvisat, però amb evidents símptomes d'improvisació, bona part dels balls han actuat al Mercadal amb una mà al davant i una mà al darrera. 

Mascareta i mesures de seguretat

lluiment
Imatge: Ariadna Escoda

A les 11 ha aparegut la idea de buscar uns altaveus, i han estat els Avis i Àvies de Reus per la Llibertat els qui els han deixat. A partir d'aleshores, s'han buscat els músics. I han estat un grup de grallers que hi havia a la plaça els qui s'han personat per, gralla i timbal en mà, interpretar les danses sol·licitades. 

llukment
Imatge: Ariadna Escoda

Han arrancat els Nanos de Reus, amb el ball de la cadeneta. I sense tocar-se les mans, ans xocant els colzes. Una imatge xocant si no fos perquè els portadors dels Nanos, sense els caps de les cinc parelles a les espatlles, duien la mascareta, que ja era un element que cridava l'atenció. 

cercolets
Imatge: Ariadna Escoda

Han seguit diverses persones que han interpretat tots els balls de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus. Des de Cercolets, passant per Pastorets, Galeres, Gitanes, Mossèn Joan de Vic i Prims. Tots amb mascareta i alguns amb elements que recorden els balls, com els cèrcols del Ball de Cercolets o el pal de l'estaquirot del Ball de Gitanes. Tot amb més d'una llàgrima sobre la plaça, veient actuar part del seguici en una Festa Major completament atípica. 

lluiment
Imatge: Ariadna Escoda

I pólvora al Mercadal

La tanda de lluïment improvisada ha acabat amb una tronada (realment era una traca) col·locada sobre les rajoles del Mercadal. Una tronada que ha acabat amb una explosió de fum que ha fet saltar totes persones congregades al centre de la ciutat. Una espurna de la tronada de Sant Pere, però un cop de nostàlgia i d'efusivitat que ha tancat un matí del 29 de juny extraordinari. Segurament tot plegat passarà a la història de la ciutat. De fet, diversos estudiosos de la festa no s'han perdut cap detall del què ha passat aquest dilluns al Mercadal, conscients tots plegats que se'n faran llibres i que, més d'un, podrà dir allò de "jo hi vaig ser". 

Mira totes les actuacions

Mira els vídeos a Youtube: Llista de reproducció

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades