Back to top

Incertesa entre els operadors pel futur de la central de Vandellòs

Els operadors de les centrals nuclears catalanes viuen amb incertesa el seu futur. L'Asociación Nuclear Ascó - Vandellòs II (ANAV) ha assegurat que la seva voluntat és demanar l'ampliació de l'autorització d'activitat seguint el model nord-americà, per vint anys més. Tot i això, la voluntat del govern espanyol i el català, de tancar-les, fa que pocs mesos abans de sol•licitar la renovació de la llicència de Vandellòs II, no se sàpiga per quants anys es demanarà.
Incertesa entre els operadors pel futur de la central de Vandellòs

L'Asociación Nuclear Ascó - Vandellòs II (ANAV) ha reiterat la seva voluntat de renovar la llicència d'aquestes centrals. Concretament, la vigent autorització de Vandellòs II expira el juliol del 2020, de manera que, atesa la normativa, hauran de demanar-ne l'ampliació el pròxim març. No obstant això, des d'ANAV no han determinat per quants anys demanaran aquesta renovació de la llicència. Més enllà dels estudis de rendibilitat que puguin fer-ne els propietaris de les centrals, Endesa i Iberdrola, la incertesa d'aquesta decisió ve lligada a la voluntat del govern espanyol i català d'acabar amb la producció l'energia nuclear en els pròxims anys. El director general d'ANAV, José Antonio Gago, ha destacat que 'l'única cosa que sabem formalment és que el contingut de la llei de Canvi Climàtic que va emetre el Parlament, l'any passat, en el qual hi ha una menció explícita que a Catalunya no hi haurà energia nuclear a partir del 2027, però no sabem res més'.

La decisió també dependrà del contingut del Pla Integral d'Energia i Clima. D'altra banda, han destacat la voluntat de la implantació de la caserna de la Guàrdia Civil a la central nuclear de Vandellòs a meitats del 2019. 'La implantació de la Guàrdia Civil a Ascó l'estàvem esperant aquest trimestres, però segurament s'allargarà fins al primer trimestre del 2019', ha afegit Gago. Pel que va a Vandellòs, ha assegurat que 'la implantació física a Vandellòs podria ser de cara al segon trimestre de l'any vinent, tot i que depèn del ministeri d'Interior'.

Gago ha reconegut que la rendibilitat de les centrals ve condicionada als elevats impostos que han de pagar. Més enllà d'aquest escenari amb nombroses incerteses, des d'ANAV asseguren la seva voluntat d'ampliar la vida de les centrals catalanes en vint anys més.

Paraules clau: