Back to top

Incrementen el nombre d'estafes telemàtiques

A tot Catalunya les xifres d'estafa s'han duplicat en cinc anys. Tot i que no hi ha dades específiques per a delictes digitals, els Mossos admeten que l'augment és exponencial.

Les estafes a Catalunya s'han duplicat en cinc anys. Són dades dels Mossos d'Esquadra que asseguren que dels 47.000 casos denunciats el 2017 s'ha passat, aquest 2022, als més de 93.000. Una gran part d'aquest increment correspon als delictes telemàtics, que en moltes ocasions queden només en temptativa, però que en alguns casos poden suposar un autèntic problema per als afectats. 

Els Mossos han rebut al Baix Camp i al Priorat 2.200 denúncies per estafa aquest passat 2022. Tot i que no hi ha dades concretes sobre els delictes telemàtics, la policia catalana admet que hi ha hagut un increment notable de casos i d'intents els darrers anys. Els lladres i els estafadors veuen en l'augment de transaccions per internet un punt d'accés als comptes bancaris. És el que li va passar a l'Iris, una afectada per una estafa a qui li van intentar sostreure diners durant mesos fins que ho van aconseguir. 

"Per sort només van ser 44 euros" explica, però insisteix que no ha entrat en cap pàgina susceptible de ser enganyosa i que fins ara sempre havia cregut que les grans multinacionals de comerç electrònic eren segures "però els Mossos m'han assegurat que no sempre ho són". 

El sentit comú, la primera mesura d'autoprotecció

La policia catalana demana que quan es facin les transaccions per internet es tingui en compte els diversos nivells de seguretat que existeixen. "No hem de tenir por a internet, però sí que hem de ser curosos i sospitar sempre", diu l'agent de l'oficina de relacions amb la comunitat, Francesc Pérez. Els experts asseguren que els nostres diners són ben custodiats pels bancs i que som els usuaris els que ens equivoquem a l'hora d'omplir formularis amb dades que ens poden fer vulnerables. De fet, s'han incrementat el nombre de barreres de seguretat en els darrers anys. 

Paraules clau:

Notícies relacionades