Back to top

Infermers del Camp, en bloc contra el Reial Decret que els prohibeix prescriure medicaments

JONATÁN SORIANO

El sector reclama la retirada del Reial Decret que prohibeix a infermers i infermeres prescriure medicaments, entre d’altres moltes limitacions. Organismes i sindicats del sector confien en què el decret tiri marxa enrere i posen el punt de mira en els metges, a qui acusen de ser els instigadors d’aquesta nova legislació. Als darrers dos anys, més de 30 infermers del Camp de Tarragona han marxat a l’estranger. 

El Reial Decret 954/2015, emès a l’octubre de 2015 però que ha entrat en vigor aquest febrer, prohibeix al sector de la infermeria prescriure medicaments i emetre receptes. Una pràctica molt habitual i necessària en casos com la diabetis, on els infermers i les infermeres fins ara regulaven la medicació als pacients crònics. O també en el cas de les matrones, que quan gestionen un part de manera autònoma han de prescriure diversos medicaments. “Unes limitacions legals que no es corresponen amb el coneixements que s’adquireix durant la carrera d’infermeria”, segons defensa la degana de la Facultat d’Infermeria de la URV, Roser Ricomà. Per la seva banda, el sindicat d’infermers Catac-CTS, en paraules de la delegada sindical Gemma Ortega, considera que el decret només és una contradicció, perquè “el sector segueix funcionant com fins ara però sense cobertura legal”. 

El sector de la infermeria del Camp de Tarragona considera, en bloc, que l’aparició del decret correspon a la pressió del col•lectiu mèdic, que segons creuen, volen blindar la seva posició. Des del Col•legi d’Infermers de Tarragona defensen la coexistència dels dos oficis i asseguren que “la part més perjudicada serà la població”, que segons creuen haurà d’enfrontar-se a més tràmits burocràtics. 

L’organisme ha redactat un manifest reclamant una regulació catalana que surti de la línia del decret. La Generalitat ja ha manifestat que recorrerà la normativa, malgrat que el Tribunal Suprem hagi denegat la suspensió cautelar. D’altra banda, els sindicats veuen relació amb el nou model que s’ha implantat en el Servei d’Emergències Mèdiques, que limita moltes actuacions dels infermers i les infermeres a l’autorització d’un metge.