Back to top

Informació i reflexió: els punts forts de les jornades Reus Refugi

Experts, voluntaris i testimonis en l'àmbit de la migració i els drets humans han estat els ponents de les primeres jornades "Reus Refugi", unes jornades que s'han celebrat al local dels Xiquets de Reus. Els assistents han pogut conèixer de primera mà diferents situacions i experiències que els han portat a reflexionar.
jornades sobre immigració

El Joel és un dels migrants que ha estat víctima de les màfies de tràfic de persones. Va venir del Camerún buscant una vida millor, però durant el viatge va ser vexat i apallissat diverses vegades. Avui explica la seva dolorosa experiència en la jornada Migracions i Drets Humans, organitzada per Reus Refugi. Segons Xifré Ramos, de Reus Refugi, "el Joel el que estava explicant és la seva experiència, però evidentment que tots, o la majoria, han passat per circumstàncies, i per conflictes, i per un sofriment similar al que ha passat el Joel. Allò ideal seria que pogués marxar del seu país com jo marxo del meu país; en el moment que ells han de justificar perquè han marxat del seu país, ja tenim un problema". 

En el marc de les jornades s'ha fet una diagnosi de la realitat del poble rifeny i la situació que es viu a Palestina, s'ha parlat de les rutes migratòries pel Mediterrani, del negoci de la guerra i del Reus com a ciutat acollidora. I és que "estar ben informat", segons els assistents, és la millor eina per comprendre i afrontar millor la situació dels migrants.

Durant les jornades també hi ha hagut moments per a la reflexió i s'han posat sobre la taula possibles mesures per ajudar a revertir l'anomenada "crisi de refugiats". Segons la periodista Cristina Mas, especialitzada en internacional, "sobretot el que hauria de canviar és entendre que hi ha un dret bàsic de la gent que és el dret a la lliure circulació, i que el que és normal i lògic és que la gent es pugui moure pel planeta. S'està creant de manera artificial i innecessària un patiment brutal d'éssers humans que s'estan deixant, literalment, la vida a la Mediterrània". Ramos ha afegit que "s'ha de generar un canvi polític, que el final és el que acaba fent canviar les normes del joc". 

Saber-nos posar a la pell de l'altre i ser solidaris és bàsic per poder  canviar moltes de les coses que no ens agraden. Les jornades s'han complementat amb un dinar popular i actuacions musicals.

Paraules clau:

Notícies relacionades