Back to top

Invertiran 600 milions d'euros a Mont-roig del Camp en una nova fàbrica de components de bateries

Contempla la creació de 500 nous llocs de treball amb la previsió d’obrir el 2024 a Mont-roig del Camp una planta de producció de 30.000m2

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat que l’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, invertirà 600 milions d’euros i crearà 500 llocs de treball a Catalunya, concretament a Mont-roig del Camp, amb l’obertura de la seva primera fàbrica a Europa. Torrent ho ha donat a conèixer després de reunir-se a Seül amb directius de la companyia, una de les úniques empreses mundials dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics.

Aquest projecte d’inversió greenfield (inversions de companyies sense presència prèvia al país) s’ha gestionat pels equips a Barcelona i l’oficina a Seül d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. L’oficina va identificar l’interès de la companyia sud-coreana per expandir-se a Europa i ha treballat en el darrer any amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp perquè es materialitzi a Catalunya.

La inversió més gran dels últims 20 anys

El conseller Torrent ha destacat que “és la major inversió industrial de tipus ‘greenfield’ que s’ha fet a Catalunya els darrers 20 anys”. El titular d’Empresa i Treball ha subratllat que aquesta operació “respon a la prioritat del Govern de reindustrialitzar el país en clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que tinguin un efecte arrossegador en la nostra economia, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la nostra societat”. Així mateix, ha remarcat que “és una notícia magnífica pel futur de la indústria de l’automoció a Catalunya”. 

El CEO d’Iljin, Jeon-Sik Yang, per la seva banda, ha explicat que un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima “ja que la temperatura que hi ha a Mont-roig és d’idònia per a la producció d’aquest material, l’elecfoil. D’altra banda, el suport i ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament durant tota la negociació ha estat determinant per la nostra elecció, així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil”. La situació estratègica de Catalunya també ha estat un element determinant, ja que “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran abastir a tots els nostres clients europeus”.  

L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l'anunci i ha explicat que "el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de l'economia local, per la qual cosa patim estacionalització i una ocupació de baixa qualitat. A més, la pandèmia ens ha afectat greument i la recuperació està sent difícil, per això aquesta inversió suposa una gran oportunitat, que a més respon perfectament a la nostra estratègia de diversificació econòmica i transició verda".

Operativa a partir del 2024

El conseller Torrent ha explicat que la previsió és que la planta estigui operativa a partir del 2024. Disposarà d’una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic. ILJIN, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta amb 1.100 treballadors a escala internacional. Des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan (Corea del Sud), però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. Compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

L'empresa ILJIN Materials

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure -patentada per la multinacional- que és més fina que un cabell humà i que és un element bàsic per a les bateries de liti. Aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en estratègica i d’alt valor afegit per a Catalunya, ja que és un component clau per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals tal com ha passat a Malàisia i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit.

Corea del Sud, líder en R+D al món

Amb una població de 50 milions de persones, Corea del Sud és una de les economies que inverteixen més en R+D i innovació i una de les potències tecnològiques a escala internacional. Lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg i destina anualment més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el segon país de l’OCDE que inverteix més en aquest àmbit. Per aquest motiu ACCIÓ va signar un acord amb el National Research Council of Science and Technology (NST) -la principal entitat d’R+D de Corea del Sud-, amb l’objectiu de fomentar la cooperació tecnològica entre ambdós països.

De fet, es tracta d’un dels països prioritaris en el marc de l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, ja que a més compta amb un gruix molt rellevant d’empreses en sectors en què Catalunya també disposa de forta tradició industrial, com l’automoció, la química, l’energia i les TIC. Alguns projectes rellevants d’inversió d’empreses sud-coreanes a Catalunya són els de Smilegate, que recentment ha obert a Barcelona el seu primer estudi internacional de desenvolupament de videojocs, o la química Miwon, que va obrir a Manresa la seva primera planta de producció fora de l’Àsia.

Oportunitat d'Or pel territori

Les figures institucionals del territori més importants no han tardat a donar a conèixer les seves reaccions respecte la notícia de la inversió més gran al país en els últims 20 anys. Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha remarcat la importància de la bona connexió i infraestructures amb les quals els municipis del Camp compten. A més, Llauradó no descarta que hi hagi més arribades d'empreses de Corea del Sud al nostre país i apunta la importància d'apostar per les noves indústries que permeten la transició a energies netes

D'altra banda, la delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, parla de l'oportunitat que l'arribada d'aquesta nova indústria al territori per als proveïdors locals, ja que contemplen que uns 200 productors es podrien veure implicats en la línia de producció d'ILJIN Materials. 

Paraules clau:

Notícies relacionades