Back to top

Investiguen com fer més transparent la composició dels formatges

El centre tecnològic Eurecat, instal·lat a Reus, treballa en la creació d'una metodologia que permeti fer més transparent la composició dels formatges de mescla. Es tracta d'un projecte que tindrà tres anys de durada i que es desenvolupa a través de sis entitats estatals.
Investiguen com fer més transparent la composició dels formatges.

El Centre de Ciències Òmiques, format per la Universitat Rovira i Virgili i el centre Eurecat, ha engegat un projecte que busca aconseguir més transparència en la composició dels formatges. En els pròxims tres anys treballaran per elaborar una metodologia que permeti identificar i quantificar els components làctics que es fan servir en els processos de fabricació de formatges de mescla. El projecte l'integren sis organismes estatals diferents i, ara mateix, es troba en una fase inicial. La directora de la Unitat de tècniques de Ciències Òmiques d'Eurecat, Núria Canela, ha assegurat que 'no existeixen metodologies fiables per quantificar bé els diferents components dels formatges, per això tampoc hi ha un etiquetatge adequat'.

La investigació es desenvoluparà en tres pilars fonamentals: l'anàlisi dels gens, del contingut proteic i en l'estudi de metabòlics, en aquest cas, els greixos. Es farà un estudi complert per veure quina metodologia sigui més eficaç. Tot plegat per evitar el frau en l'etiquetatge i també per evitar que informació poc precisa tingui conseqüència de cara a les persones que presenten intoleràncies. 'Cal tenir en compte que la llet de vaca és més barata que les altres i, de vegades, hi ha productores que posa més llet de vaca de la que diu', ha lamentat Canela. L'estudi s'allargarà en tres anys: En la darrera fase, s'aplicarà la metodologia elaborada en productores de formatges del país que ja s'han interessat per aquest projecte.

Paraules clau: