Back to top

IQOXE no hauria tingut mai cap Pla d’Autoprotecció homologat

Segons la CGT, les diligències judiicals al voltant de l'explosió de l'empresa química aquest passat mes de gener, han destapat que IQOXE operava des de l'inici de la seva activitat sense PAU.

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona continua posant llum sobre l'accident a l'empresa IQOXE del 14 de gener del 2020, que va provocar la mort de tres persones. Segons explica la CGT en un comunicat, el passat 11 d'agost, es donava entrada al jutjat d'un atestat dels Mossos d'Esquadra que fa referència a la falta de Pla d'Autoprotecció, el PAU. 

Segons l'atestat, "IQOXE ha estat operant des de l'inici de la seva activitat sense un Pla d'Autoprotecció homologat, amb el coneixement tant de la pròpia empresa com de l'administració competent". Segons la CGT, la jutgessa ha demanat investigar el contingut dels informes desfavorables de Protecció Civil i si es van realitzar les gestions per tal de recordar l'obligatorietat del PAU. A més, vol saber si els Bombers havien realitzat algun informe sobre els simulacres realitzats i en base a quin PAU es van fer. També es pregunta la jutgessa perquè no es va incoar un expedient sancionador a l'empresa. 

Un auto contundent

El passat mes de juliol es va aixecar el secret de sumari i es van conèixer les valoracions de la jutgessa al voltant de l'explosió: "imprudència greu amb resultat de mort, lesions i danys: delictes contra els drets dels treballadors, un reactor clandestí amb llicència modificada i vessaments il·legals de residus al mar de forma regular", segons recorda la CGT. 

El sindicat es va presentar com a acusació popular com un acte, diuen, de "responsabilitat amb tots els treballadors del complex petroquímic de Tarragona". De fet, l'explosió va aflorar reinvidicacions que feia anys que hi havia en tot el sector químic. 

Paraules clau:

Notícies relacionades