Back to top

Joan Miró impulsarà la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO del Priorat

Els representants de la iniciativa van demanar aquest agost al Centre Miró de Mont-roig del Camp la redacció d'un breu text sobre la relació del pintor amb els paisatges de la comarca. Una relació que va començar als estius de principis del segle XX, quan Miró venia de Barcelona al territori per a descansar de la ciutat.
Un quadre de Cornudella de Montsant pintat per Joan Miró

A principis de segle XX, Joan Miró acostuma a allunyar-se algunes temporades de la gran ciutat i, concretament, es refugia a Cornudella de Montsant. Municipi on havia viscut la seva família fins que el seu pare es va traslladar a Barcelona per obrir una rellotgeria, primer, i després dedicar-se al negoci de les joies.

Un viatge en tren des de la ciutat comtal fins a Reus que acabava en un dels primers autobusos de línia que van començar a circular a diari per les comarques del Baix Camp i del Priorat, tal com expliquen les fonts documentades. "Al 1906 és quan té el gruix més gran de dibuixos de Cornudella de Montsant i els seus entorns", explica el president de Centre Miró, Martí Rom. "Entre d'altres coses dibuixa l''església de Cornudella i, sobretot, ermites i masies del voltant", remarca Rom.

És a través d'aquests primers dibuixos al territori, d'aquestes pintures de la seva etapa primerenca, que el pintor comença a comprendre la importància que acabarà desenvolupant la natura en la seva obra. "Ell quan ve aquí descobreix el que és la natura i els elements que la configuren, i comença a dibuixar molts arbres", assegura Rom.

Aquest agost, els impulsors de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO del Priorat van encarregar al Centre Miró de Mont-roig del Camp la redacció d'un informe que demostri la relació del pintor amb el paisatge de la comarca i la influència que va generar a la seva obra. Un informe que ja ha estat entregat i inclòs al dossier amb què es busca rebre el reconeixement.

Paraules clau:

Notícies relacionades