Back to top

Joaquim Mallafrè i Gavaldà ja és a la galeria de fills il·lustres de Reus

Des d'aquest dimecres, el retrat del traductor i lingüista català ja forma part de la sala, on conviu amb altres personatges històrics de la ciutat com Maria Rosa Molas o Xavier Amorós.

Sense cap mena de dubte, una de les personalitats més rellevants de les lletres catalanes és Joaquim Mallafrè i Gavaldà. I, per aquest motiu, des de l'any passat és fill il·lustre de la ciutat de Reus, el reconeixement més important que pot rebre un reusenc o reusenca. Des d'aquest dimecres, el seu retrat, pintat per Miquel Salvador Jassans, ja la galeria de fills il·lustres de la capital del Baix Camp ja acompanya a altres institucions de la ciutat com Rosa Mauri o Antoni Gaudí.

Lligat a l'Ulisses de James Joyce

Mallafrè neix a Reus el 2 de juny del 1941, i passarà a la història com el traductor al català de l'Ulisses de James Joyce, però la seva figura i el seu paper com a traductor i lingüista de la llengua catalana va molt més enllà. Autors estrangers com Henry Fielding, Samuel Becket o Rudyard Kipling estaran lligats per sempre a Mallafrè, qui s'ha encarregat d'adaptar al català diverses obres d'aquests autors.

Ha exercit la docència en l'àmbit universitari i forma part de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'any 1998 se li concedeix la Creu de Sant Jordi, i des del passat 2022 és fill il·lustre de Reus. Ja amb el seu retrat a la galeria dels fills il·lustres, Mallafrè forma part de la història més important i recent de la ciutat de Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades