Back to top

Un joc per conèixer com funciona la gestió de l'aigua a Reus

Es tracta d’una nova proposta pedagògica d’Aigües de Reus, que porta els nens i nenes d’educació infantil i primària a descobrir el sistema de transport i gestió de l’aigua de la ciutat

El taller itinerant “Els carrers de l’aigua” ha iniciat el seu itinerari per les escoles de Reus. Es tracta d’una nova proposta pedagògica d’Aigües de Reus, que porta els nens i nenes d’educació infantil i primària a descobrir el sistema de transport i gestió de l’aigua de la ciutat. Alhora, el taller és una reflexió sobre la importància de tenir cura de la xarxa de clavegueram.

Aquesta activitat pedagògica s’ofereix a totes les escoles de la ciutat, perquè puguin programar-la al llarg de tot el curs. El taller és la principal novetat de les activitats pedagògiques que habitualment ofereix Aigües de Reus.

En síntesi, el taller porta els nens i nenes a endinsar-se en la complexitat del sistema de canonades que segueixen el traçat urbà de la ciutat i que fan possible que l’aigua arribi a les llars. És per això que se’ls convida a entrar “al magatzem de les aigües”, on poden fer construccions amb canonades de joguina.

Aquesta activitat permet que els més petits (l’alumnat d’infantil) juguin lliurement a partir de diverses caixes amb jocs de canonades, que a manera de trencaclosques, han de muntar sobre la moqueta de carrers d’una ciutat. A l’alumnat de Primària, en canvi, la proposta és a participar d’un joc de construcció de canonades sobre un plànol real de Reus, i a superar reptes com ara: “Com portaries l’aigua des de la Boca de la Mina fins a la plaça del Mercadal?”.

Altres activitats pedagògiques

Aigües de Reus va reprendre (la tardor passada) l’oferta pedagògica a les seves instal·lacions, adreçada a la comunitat educativa, després d’haver-les aturat, el març de 2020 arran de la pandèmia de Covid-19. Activitats que, en tots els casos, es fan adaptant-se a les mesures Covid. Aquesta oferta pedagògica compta amb quatre activitats:

  • La visita a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR)
  • La visita l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP)
  • La visita a l’Espai Aigua
  • Els carrers de l’aigua

El disseny de les activitats, gratuïtes en tots els casos, permet la possibilitat de descobrir dues instal·lacions d’Aigües de Reus en un mateix matí.

Al llarg de 2019, abans de l’aturada, un total de 765 persones van participar en alguna d’aquestes activitats, amb l’objectiu de conèixer la gestió de l’aigua a la ciutat i reflexionar sobre els seus usos i valors. Aquestes 765 persones van ser estudiants, en la seva gran majoria, de centres educatius de primària, secundària i batxillerat de la ciutat de Reus, tot i que un 29% de les visites corresponia a alumnat d’escoles i instituts d’altres localitats del Camp de Tarragona.

Els centres educatius interessats en aquestes activitats pedagògiques al llarg del present curs acadèmic, cal que contactin amb Aigües de Reus a través de la seva pàgina web.

Paraules clau:

Notícies relacionades