Back to top

La Biblioteca de Castellvell del Camp canviarà de nom

Així ho va aprovar per unanimitat el Ple de l'Ajuntament, que també va decidir atorgar el títol de Fill Adoptiu a Mossèn Creu Saiz Ruiz

El Ple municipal de l'Ajuntament de Castellvell del Camp va aprovar aquest dimecres per unanimitat que la Biblioteca Municipal de Castellvell del Camp passi a anomenar-se “Biblioteca Marina Capdevila Oller”, a iniciativa de la Regidoria de Cultura i en homenatge a la mestra i pedagoga. El regidor de Cultura, Jordi Jové, va exposar en el plenari que posar el nom de Marina Capdevila Oller a la biblioteca “vol ser un homenatge a una dona, docent en una època difícil, que va fomentar l'hàbit de la lectura de llibres, diaris i revistes entre les seves alumnes”.

Marina Capdevila Oller

Marina Capdevila Oller va ser la mestra de l'escola de nenes de Castellvell del Camp, entre el 1946 i el 1966. Li va tocar viure una època dolenta, però va utilitzar una pedagogia avançada per l'època. En aquest sentit, cal destacar que va muntar la primera biblioteca amb servei de préstec (fent servir un espai de les escoles velles, on actualment hi ha la sala de l'Era).

Com va publicar la revista de l'Era, dedicada a l'educació a Castellvell: “A Castellvell hi deixà un record inesborrable per la seva personalitat i pel sistema que tenia de com inculcar de manera agradable a les seves deixebles les diverses matèries que llavors s'estudiaven, sempre amb la finalitat primordial de formar persones”.

Mossèn Creu Saiz Ruiz, Fill Adoptiu de Castellvell

Mossèn Creu Saiz Ruiz

D'altra banda, el Ple també va acordar per unanimitat atorgar, a títol pòstum, a mossèn Creu Saiz Ruiz l'honor del títol de Fill Adoptiu de Castellvell del Camp “per la seva implicació amb el poble, la seva gent i tot el teixit associatiu i per haver prestat serveis meritoris vers els vilatans de Castellvell”. La sol·licitud va ser realitzada per l'Associació de Santa Anna de Castellvell del Camp, que juntament amb el grup de Catequesi i d'altres persones de la societat civil, van fer una recollida de signatures perquè la proposta fos admesa pel Reglament d'Honors, Distincions i Protocol.

Mossèn Creu Saiz Ruiz va morir el 15 de gener de 2021, a l'edat de 79 anys. Durant vint anys va ser prior de la Prioral de Sant Pere de Reus (1996-2016) i, a partir d'aquell any, es va convertir en el rector de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp i capellà del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus.

Nascut, el 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas (Cuenca), va rebre l'ordre del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona el 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l'església de Sant Vicenç Màrtir. També va exercir com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-66), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-70) i de Santa Maria de Cambrils (1970-84).

Paraules clau:

Notícies relacionades