Back to top

La Bòbila del Sugranyes, un viatge a la producció de ceràmica

Després de la seva reconstrucció l'any 2011, aquest forn ha esdevingut un testimoni viu de com es fabricaven antigament maons, teules i altres elements ceràmics a Reus. L'espai ha tornat a engegar les visites guiades el primer dimecres de cada mes.
aquest forn ha esdevingut un testimoni viu de com es fabricaven antigament maons, teules i altres elements ceràmics a Reus

La producció ceràmica ha estat una de les indústries més potents de Reus, encara que a hores d'ara, força desconeguda. De tots els forns antics productors de la capital del Baix Camp, només s'ha conservat la Bòbila del Sugranyes: una gran construcció bastida amb toves i maons de 23 metres de diàmetre, que data de finals del segle XIX. Un moment en què Reus era tot un referent en aquest camp. "Hi ha una gran presència d'argila originària de fa un milió d'anys. És una importància evident i es veu reflectida a les cases fetes a la ciutat abans dels anys seixanta: totes tenen una part important feta amb maons de la pròpia ciutat", explica l'arqueòleg Institut Municipal Reus Cultura, Jaume Massó.

Aquest forn, en què es van fabricar maons, teules i altres elements ceràmics per a la construcció, s'ha convertit en un centre d'interpretació de la ceràmica. La visita ofereix un passeig des de la prehistòria fins al segle XX, i també permet accedir a la part del forn, on es coïen els maons a una temperatura de fins a 1000 graus. A Reus encara queden algunes marques d'aquesta època d'esplendor en ceràmica. "Hi ha encara algun terrer que es conserva, com el del mateix Sugranyes a la carretera de Castellvell, i hi havia altres fàbriques com el Forn del Llevat a la zona de l'Institut Gabriel Ferrater o el Forn del Soto", afegeix Massó.

La bòbila forma part dels 100 Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya i pot visitar-se cada primer dimecres de mes fent una reserva prèvia a través del Museu de Reus.

Paraules clau: