Back to top

La cartoixa d’Escaladei obre les portes del Festival Terrer

Amb gairebé 200 assistents, el concert de Marc Vilajuana ha donat el tret de sortida a la sisena edició de l’esdeveniment, que viatjarà pel territori fins al pròxim 9 de desembre i que espera superar els 3.000 visitants

Part de l’essència de la cultura prioratina s’engloba en el Festival Terrer, una data assenyalada en el calendari comarcal. Representa un esdeveniment que fusiona la naturalesa del territori amb l'arquitectura, la música i el cant. El Terrer és un dels espectacles que sí que es va celebrar durant els anys de pandèmia, i enguany espera superar els 3.000 assistents en el marc del seu sisè aniversari.

L'edició més ambiciosa

El festival continua apostant per la itinerància arreu del territori prioratí. Amb setze localitats i una vintena d'actuacions, l’edició actual presenta un programa on no faltaran els concerts íntims, però que inclourà actuacions més atrevides. Per tant, la sisena edició del Terrer no serà només per escoltar, sinó que també es podrà ballar. Entre d'altres, artistes com el cubà Papa Orbe i el projecte multicultural Las Karamba posaran l'accent en les arrels llatines que tenen molts dels balls de la Catalunya Sud.

Marc Vilajuana inicia el cicle d'actuacions

L'emplaçament emblemàtic que representa la cartoixa d'Escaladei a la comarca ha estat, un cop més, l'indret escollit per inaugurar el festival aquest diumenge. Com a novetat, s’ha preparat una actuació de producció pròpia, Matèria Primera, del mataroní Marc Vilajuana. Les veus de Lia Sampai, Lu Colomina, Sandra Artigas i Martina Majó han posat color a l’espectacle. Una actuació que inclou música medieval gregoriana amb composicions minimalistes i contemporànies sense gairebé cap instrument ni microfonia. Segons explica Vilajuana, la voluntat és la d’unir la veu humana en relació amb l’espai.

Aquest és un festival que crida l'atenció dels qui hi assisteixen, pels indrets on es realitza i també per la simbiosi que provoca entre diferents estils musicals. Tant és així que gairebé 200 persones s'han aplegat al claustre de la cartoixa per presenciar un espectacle senzill, elegant i refinat, que acobla fins a cinc peces de diferent durada, ritme i composició, que fan ús d'estètiques avantguardistes i aporten un altre punt de vista als motius religiosos. La cartoixa ha acollit també l'exposició Priorat Pintat amb Vi, de l'artista Montserrat Adzeries, uns quadres pintats amb les restes dels raïms premsats.

Maridat amb vins del Priorat

La inauguració del Terrer s’ha completat amb un tast de vins, acompanyat d’un aperitiu elaborat amb oli d’oliva de la DOP Siurana. Al llarg del festival, hi participaran una cinquantena de cellers de la DOQ Priorat i de la DO Montsant. A més, el calendari d'aquest festival no és casualitat, ja que des d'un principi es va tenir la voluntat que coincidís amb l'època de la verema i, d'aquesta manera, poder destacar els paisatges de la comarca durant el punt més àlgid de la temporada. El Terrer s’allargarà fins al mes de desembre, quan Rita Payés tancarà el festival al Teatre L'Artesana de Falset.

Paraules clau:

Notícies relacionades