Back to top

La Cooperativa de Cambrils avança la campanya de la garrofa per evitar furts

La campanya de la garrofa i la fruita seca s’avança en dues setmanes per la maduració del producte i per evitar els possibles furts

El pròxim dimarts, 16 d’agost, començarà la campanya de garrofa i fruita seca a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Concretament, es podrà descarregar garrofa de dilluns a divendres de 12 a 13 hores i de 17 a 18:45 hores. Aquest horari es mantindrà fins al 14 d’octubre i, posteriorment, s’informarà dels nous horaris, ja que la campanya s’allarga fins al 31 de desembre. La fruita seca com avellanes i ametlles també es podran descarregar en aquest horari.

L'obertura s’avança dues setmanes, per una part per la maduració del fruit i sobre tot perquè els pagesos volen entrar les garrofes al magatzem al més aviat possible per evitar els furts, que malauradament ja s’han donat a Cambrils i voltants.

Més controls i vigilància

Tant l’administració, Departament d’Acció Rural Climàtica i Departament d’Interior de la Generalitat, com agents rurals, mossos d’esquadra i policies locals, juntament amb cooperatives i altres agents del sector demanen que es facin les denúncies pertinents i que augmentaran els controls i la vigilància en tota la traçabilitat del producte del camp fins als centres de recollida.

Des de la Cooperativa de Cambrils s’informa, com és obligatori i pertinent, que solament s’acceptarà garrofa de pagesos quer tinguin la DUN i puguin demostrar la titularitat de l’explotació de les finques.

Un augment de preu molt destacable

La garrofa als darrers dos anys ha sofert un augment de preu molt destacable, arribant a màxims històrics i augments mai vistos. Recordem, per una banda, que la polpa de la garrofa va destinada a l’alimentació animal, i la llavor o garrofí amb la qual es produeix la goma de garrofí és un espessidor natural que es fa servir a la indústria alimentària on va a parar la major part de la producció i també en cosmètica i indústria farmacèutica.

Els preus per aquesta nova campanya mostren certa inestabilitat i incertesa i la realitat és que de moment no hi ha cotització a la Llotja de Reus per a la nova campanya. Recordem que l’any passat els preus de Llotja de Reus es van incrementar des de 0,51 €/kg al gener 2021 fins als 1,60 € el desembre de 2021, amb un màxim d'1,98 €/kg que es van assolir al mes de març de 2021.

Paraules clau:

Notícies relacionades