Back to top

La Cooperativa incompleix el pla de pagament

Aquest passat mes de maig, la Cooperativa Agrícola de Cambrils havia de pagar un 3,2% dels estalvis als afectats per la fallida de la secció de crèdit,a finals del 2015. Així es contempla en el pla de pagament que s'allargarà fins el 2032. Amb tot, enguany només han pagat el 2.6%.
Cooperativa Agrícola de Cambrils

Els afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de Cambrils critiquen que l'entitat no els ha pagat tot el que es va comprometre a pagar aquest 2019. És el primer cop que la cooperativa no assoleix els compromisos. De fet, alguns dels anteriors pagaments s'havien fet per sobre del que s'havia estipulat, i en el còmput global, els afectats han cobrat per sobre del que es preveia inicialment. Esperen cobrar el que els queda en els pròxims mesos, així com els interessos.

Un pla de pagament a 16 anys

Fa tres anys que els afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de Cambrils van començar a cobrar els diners que havien quedat bloquejats als comptes de l'entitat. En total 32 milions d'euros, que els socis han de recuperar en diferents anualitats que cobraran fins el 2032. El pagament d'aquest 2019, per causes que es desconeixen, no ha estat complet. Si l'entitat havia de retornar un 3,2% dels estalvis a cadascun dels afectats, només s'ha ingressat un 2,6%.

Els socis de moment estan a l'expectativa. No parlem de grans quantitats, però estan amatents a les explicacions que pugui donar l'entitat, que de moment no n'ha donat cap. Segons fonts consultades per Canal Reus, els afectats tenen indicis que el pagament es podria resoldre després de l'estiu i abans d'acabar l'any. Poca concreció en un fet que ha ocupat i preocupat els prop de 5.000 afectats directament o indirecta per la fallida de la secció de crèdit.

Tres anys i mig després

Una fallida que va tenir lloc a finals del 2015. Concretament el 22 de desembre. A les portes de Nadal. La secció havia de tancar abans del 31 de desembre i els dipositaris van anar retirant els diners fins que ja no en van quedar. Les oficines van aparèixer aquell dia tancades i els socis no van poder retirar ni un sol euro més. La situació va ser tensa per algunes famílies. Avis que van haver de demanar diners als seus fills per poder fer les compres de Nadal; pagesos que es van haver de vendre el tractor per poder pagar les despeses del mes i gent que havia perdut tots els estalvis. De fet, dels afectats, alguns tenien pocs centenars d'euros, i d'altres autèntiques fortunes. Tot enlaire en menys de 24 hores.

Tots ells van començar a veure la llum al final del tunel ara fa tres anys, al juliol del 2016. Aleshores, la Cooperativa pagava pràcticament la meitat dels estalvis. Sobre la taula una pla de retorn dels diners que s'allargaria durant 16 anys. Un primer pagament del 40%. 10 anualitats al 3.2% i encara sis anualitats més per recuperar el 28% restant.

Pla de Pagament

Fins ara la Cooperativa havia complert. De fet, el primer pagament es va fer per sobre del que s'havia establert. Es va pagar un 46,4%. El primer any també es va pagar per sobre: un 6,4%. El 2018 es va pagar com s'havia consensuat. I ha estat enguany que tot plegat ha fallat. Amb tot, els afectats han recuperat molt per sobre del previst per aquestes dates, concretament un 58,6%, quan en realitat no haurien d'haver cobrat ni tan sols la meitat (49,6%).

El que continua sent un misteri pels afectats és què va passar a la Cooperativa. 600 afectats van presentar una denúncia al jutjat mercantil, i un centenar més s'han afegit a un procés penal iniciat per quatre persones a l'inici de tot. Esperen que els jutjats les permetin aclarir el que va passar amb els seus diners. Més quan totes les auditories apuntaven que l'estat de comptes era correcte.