Back to top

La Coronació del Senyor, bé festiu de Catalunya

Aquest acte se celebra el Diumenge de Pasqua a l'església de la Puríssima Sang des de l'any 1565, i només es té constància que es faci a Reus. Aquest any, la funció estrenarà una nova corona per als peus.
La Coronació del Senyor, bé festiu patrimonial de Catalunya

L'acte de Coronació del Senyor ha estat reconegut com a bé festiu patrimonial de Catalunya. Aquesta funció, a càrrec de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, se celebra cada Diumenge de Pasqua des de 1565 i únicament es té constància que es faci a Reus. Una desena de nenes en edat de fer la primera comunió simbolitzen la resurrecció del senyor coronant-lo amb dues corones: una al cap i l'altra als peus. Per a la congregació, aquest reconeixement és una notícia històrica i rellevant, pel que portaven treballant molt de temps. "Ens fa molta il·lusió aquest reconeixement. A Catalunya només hi ha 24 elements festius reconeguts per la Generalitat i d'aquests, dos són reconeguts per la Congregació", explica el clavari, Francesc Pardo. "És un motiu d'orgull per a la ciutat tenir aquest reconeixement de patrimoni de Reus", ha afegit l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

A l'acte també s'ha aprofitat per presentar la nova corona que s'utilitzarà per als peus. Una peça d'orfebreria que ha anat a càrrec de Solanes Joier i que substituirà la que hi havia fins ara, que datava del segle XVII i estava malmesa. "La idea era salvar la mateixa estètica i fer-la nova. Hem creat motlles de totes les parts, i algunes altres zones les hem acabat a mà", ha reconegut Pep Solanes, de Solanes Joier.

Des de la Reial Congregació s'assegura que se seguirà treballant per fer un pas més i convertir la Coronació del Senyor en element d'interès nacional. Una distinció que ja té les Tres Gràcies.

Paraules clau: