Back to top

La CUP demana un referèndum sobre el futur de l'energia nuclear a Catalunya

La formació anticapitalista considera que es tracta d'una qüestió que s'ha d'incloure immediatament en el procés d'independència. D'altra banda, l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant lamenta que el govern central hagi pres aquesta decisió sense debatre abans
La central nuclear de Vandellòs II

El debat sobre l'energia nuclear torna a estar en el punt de mira després que el govern central hagi decidit tancar la central de Garoña, a la província de Burgos.

La CUP ha anunciat que ja va presentar una proposta de resolució al Parlament amb un únic punt: que es faci un referèndum sobre el futur de la presència d'aquesta energia a Catalunya. Una proposta que, segons la formació anticapitalista, ja ha generat reaccions per part del grup parlamentari de Junts pel Sí, que ha presentat esmenes per tal d'ajornar aquest debat, diuen els cupaires. Fet que xoca amb la voluntat de l'esquerra independentista, que troba necessari incloure de manera immediata aquesta qüestió en el procés de creació d'una suposada constitució catalana. "Depèn del que acabi passant l'1 d'octubre, com a CUP, s'introduirà com un dels elements a debatre dins de la futura constitució i no volem que el dret a decidir només sigui per a una cosa", ha remarcat el diputat de la CUP al Parlament, Sergi Saladié.

D'altra banda, l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, considera que la decisió sobre Garoña ve precedida per una manca de renovació de la central i d'entesa entre les empreses propietàries a l'hora d'afrontar els costos que això implica. Tot i això, lamenta la inexistència de debat en la mesura per part del govern de l'Estat i tem que aquesta actitud afecti altres instal·lacions nuclears, com la del seu municipi. "Crec que aquest debat s'ha de començar ara i donar un resultat per predefinit és el que potser no ha acabat d'agradar al sector entenent que a partir d'aquest principi es pot prendre una altra decisió en qualsevol moment", ha assenyalat Garcia.

Les llicències de les centrals nuclears de Vandellòs II i d'Ascó expiren al 2020 i al 2021, respectivament, motiu pel qual ANAV ha començat a demanar la seva ampliació aquest mateix estiu. Tot i això, des de la direcció de la companyia, conformada per Endesa i Gas Natural, encara no han especificat per quants anys més.

Paraules clau:

Notícies relacionades