Back to top

La CUP no dóna per tancat el debat de la brossa

La CUP insisteix amb la municipalització del servei de brossa. El govern va tancar definitivament la porta a la mesura a final d'any malgrat que l'informe encarregat exposava un estalvi econòmic. Els cupaires afirmen que Pellicer no ha justificat prou aquesta negativa i que l'última paraula l'ha de tenir la ciutadania a través d'un referèndum. Recorden, a més, les sospites que planen sobre l'empresa adjudicatària tant a Barcelona i Badalona com a Reus, on s'investiga en el marc del cas INNOVA.
La CUP no dóna per tancat el debat de la brossa

La CUP insisteix en la municipalització del servei de recollida de brossa. Afirmen que el govern no té arguments de pes per negar-s'hi, i menys després que l'informe encarregat estipuli un estalvi de fins a més d'un milió d'euros anuals, al voltant d'un 10 % del preu del contracte. El govern va afirmar que el procés de municipalització podria rebaixar considerablement aquest estalvi, i que no és el seu model. A més, l'alcalde Carles Pellicer també va posar sobre la taula el que va anomenar 'pau social', en referència a les pressions del comitè d'empresa de Fomento de Construcciones y Contratas, contrària a la municipalització. Tot plegat no convenç la CUP, que creu que hauria de ser la ciutadania qui tingués l'última paraula.

'Una moció no deixa de ser un brindis al sol', afirma el regidor Xavier Angelergues, 'si fem una moció i s'aprova que es farà un referèndum, però el govern diu que no té temps ni mitjans, no es tirarà endavant encara que estigui aprovada. El guant que llencem és que el govern sigui valent i sigui una proposta seva, la de fer un referèndum per internalitzar el servei de la brossa o no'.

Els cupaires recorden, també, que FCC, l'empresa adjudicatària, està sota sospita. Per una banda, per les recents notícies sobre presumptes manipulacions de contractes a Barcelona i Badalona, i per altra, perquè a Reus mateix, la peça 14 del cas INNOVA fa referència a presumptes irregularitats en l'adjudicació del contracte i incompliment de contracte, una investigació que ja va portar la Guàrdia Civil a les oficines de Medi Ambient de l'Ajuntament.

'El que ha sortit a les notícies de l'Ajuntament de Barcelona i Badalona, aquí ja va passar fa un any i mig, quan la Guàrdia Civil va entrar a agafar documentació perquè hi ha força evidències que tu tens un contracte que pagues amb diner públic perquè es prestin uns serveis que després no es fan. No podem dir exactament quines perquè està subjudice'.

Per tot plegat, la CUP mantindrà aquest cavall de batalla, almenys, en el que queda de contracte, que s'extingeix el 31 de desembre de 2018. Volen portar al carrer, diuen, el debat, i ho volen fer organitzant taules públiques de discussió arreu de la ciutat.