Back to top

La Diputació de Tarragona aprova els pressupostos més alts de la història per al 2022

Augmenten un 17,49% en relació amb l'exercici anterior, i s'orienten a la recuperació econòmica, amb un clar compromís amb els municipis, l'acció climàtica i la cultura

Tots els grups polítics amb representació a la Diputació de Tarragona (ERC i Junts, al govern, i el PSC i C's, a l'oposició) han aprovat de manera unànime els pressupostos de la institució per a l'any 2022, en el Ple celebrat aquest divendres al matí. Els comptes per al pròxim any s'orienten a la recuperació econòmica i social, amb un ferm compromís envers els municipis, l'acció climàtica i la cultura. Xifrat en 187.400.000 €, el pressupost agregat s'incrementa un 17,49% respecte a l'actual any 2021. D'aquest total, en destaca l'augment del 22% del pressupost específic del Patronat de Turisme.

Pressupostos per al 2022

Els pressupostos per a 2022 inclouen els 31 milions d'euros (25,4 milions per a inversió i 5,8 milions per a despeses corrents) per al Pla d'Acció Municipal (PAM), que és la principal eina de cooperació municipal, adreçada als ajuntaments. Es tracta del PAM anual més elevat de la història de la institució, inclòs en un de quadriennal que també és el més alt: 85M d’euros.

Dels comptes per al pròxim exercici en destaca també l'ampliació de les línies de subvenció, tant per a ens locals com per a la ciutadania, a través de les entitats, en matèria d'acció climàtica i de cultura, dos àmbits estratègics per al Govern de la institució i en els quals s'incideix de manera expressa al Pla de Mandat. Pel que fa al compromís de la institució amb la sostenibilitat, la descarbonització, la transició energètica, la gestió dels residus i la prevenció dels incendis forestals, el pressupost s'ha dotat amb 3,6 milions d’euros les partides de subvencions als ajuntaments a aquest efecte.

D'altra banda, quant al suport als agents de la cultura i de la creació, per a aquest any 2022, es destinen 4 milions d’euros a inversions, sense oblidar les activitats singulars per als ajuntaments, amb una partida de 2 milions d’euros. Alhora, es continua dotant de recursos l’e-catàleg, el catàleg de programacions culturals que aplega i dona servei a ajuntaments, entitats i professionals dels espectacles i la cultura.

Altres aspectes destacats dels pressupostos són els 1,4 milions d'euros per a la tercera fase de les obres i adequació del Castell Monestir d'Escornalbou; els 6 milions d'euros per invertir a la xarxa viària, per donar resposta al Pla quadriennal, o els 2,3 milions d'euros per a la canalització de la fibra òptica per fer arribar la connectivitat a tants municipis com sigui possible, una actuació que alhora esdevé una de les principals aportacions de la institució per combatre el despoblament de les zones rurals.

D'altra banda, els pressupostos també recullen una previsió per als eventuals projectes que ja han presentat en les convocatòries de turisme sostenible que deriven dels fons Next Generation.

Consens en benefici del territori

Durant la presentació dels pressupostos, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, ha destacat que els pressupostos són un reflex "del paper transformador de la Diputació de Tarragona en el món local", i així mateix, ha incidit en "la unitat de tots els grups per arribar a aquest acord".

Pel que fa al portaveu del grup del PSC, Josep Masdeu, ha indicat que "són fruits d'un diàleg sincer, d'una negociació i, sobretot, d'un acord", al mateix temps que ha posat de manifest el caire social d'aquests pressupostos.

Finalment, el portaveu de Ciutadans, Pere Lluís Huguet, ha assenyalat que els comptes per a 2022 "són conseqüència de la voluntat de l'equip de govern de comptar amb els grups de l'oposició" i ha afegit que "els pressupostos posen els interessos de la ciutadania per davant dels interessos dels partits".

Paraules clau:

Notícies relacionades