Back to top

La Fiscalia investiga deficiències de seguretat a la central nuclear Vandellòs II

La Fiscalia de Tarragona investiga presumptes irregularitats a la central nuclear de Vandellòs II arran d'una fuita d'aigua que es va produir el passat 13 de febrer. L'associació Societat Humana denuncia que la planta hauria actuat "de manera il·legal i insegura" durant almenys dues setmanes, fins que no es va aturar el reactor per descartar que la fuita no procedís de la barra de pressió.
Central Nuclear Vandellòs II

La Fiscalia de Tarragona ha admès a tràmit una denúncia per investigar els incidents i avaries que s’han produït a la central nuclear de Vandellòs II durant els últims mesos. L’actuació es produeix arran de la denúncia presentada per l’associació Societat Humana amb el suport tècnic de l’entitat Ecologistes en Acció, que es personarà en les diligències. L’escrit, que té data d’entrada a la Fiscalia de Tarragona en la Secció de Medi Ambient el passat 16 d’abril, assegura que la planta va operar almenys dues setmanes “de manera il·legal i insegura”.

L’origen se situa al passat 13 de febrer, en què es va produir una fuita d’aigua radioactiva en un dels embornals de la contenció de la central. La normativa exigeix aturar la central immediatament si l’aigua procedeix de la barra de pressió i, en cas que no se’n pugui determinar l’origen, obliga a aturar igualment la central de manera preventiva. Segons els denunciants, la planta atòmica va continuar operant a plena potència fins al 2 de març, quan es va iniciar una parada no programada del reactor per accedir al recinte. No va ser fins aleshores que es va localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i es va descartar una possible fuita a la barra de pressió.

Els denunciats asseguren que l’envelliment dels elements de la central de Vandellòs II, construïda el 1988, posa en perill la seguretat de les instal·lacions i acusa els responsables de la central d’“irregularitats” en la gestió i d’oferir informació “esbiaixada i parcial sobre els incidents”, donada la dificultat de conèixer què ha passat exactament dins el recinte i de l’alt grau d’especialització per entendre els fets i els procediments normatius a seguir en cas d’incidències. També aporten com a documents diverses notícies publicades en mitjans de comunicació en què “es deixa constància de la denúncia d’entitats ecologistes per la irregularitat en la gestió”.

Paraules clau: