Back to top

La Generalitat concedeix a Cambrils ser dipositari dels bronzes de La Llosa

El municipi portava demanant-ho des de l'any 2000 però la burocràcia i els canvis en l'Administració ho han endarrerit fins ara. L'anunci arriba en el marc del Dia Internacional dels Museus i se celebrarà amb una programació especial el pròxim 21 de maig
L'única figura antopofòrmica de les peces de bronze trobades La LLosa

La comunitat històrica de Cambrils està d'enhorabona després que la Generalitat, finalment, hagi concedit al municipi ser el dipositari del bronzes romans que es van trobar a La Llosa al juny del 1992. Unes restes arqueològiques d'influència hel·lenística, fruit d'una excavació científica que es va realitzar a la zona, i que daten del segle I d.C. La decisió arriba després de 17 anys de peticions constants per part del municipi.

Un fet que suposa l'establiment definitiu del conjunt de peces al Museu de les Tres Eres, que és on es trobaven fins ara. D'aquesta manera també es posa fi a la decisió del Govern català de mantenir dues de les peces a Cambrils durant una part de l'any i traslladar-les durant la resta al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Segons explica el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, "així s'evitarà el desgast de la llàntia i la pàtera", que són les dues peces en qüestió.

L'Ajuntament actual havia realitzat la darrera petició a la Generalitat al setembre passat, transmetent la reclamació del Museu d'Història de Cambrils. Al novembre, Barcelona transmetia el seu vistiplau al municipi. "Potser si ho haguéssim demanat abans ens ho haguessin donat però cal recordar que estem a la mercè dels processos polítics i dels canvis que hi han hagut a les administracions", ha remarcat Martí. "La decisió esdevé un fort impuls per a consolidar el Museu d'Història de Cambrils com un projecte cultural de referència al nostre municipi i que té com a element identificatiu aquesta excepcional troballa", explica el regidor de Cultura a l'Ajuntament de Cambrils, Lluís Abella.

La notícia arriba en el marc del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, i se celebrarà amb una jornada de representacions històriques, visites teatralitzades, xerrades i música antiga el pròxim 21 de maig al mateix jaciment de la Llosa.

Paraules clau: