Back to top

La Generalitat demana a AENA que rebaixi els lloguers dels locals de l'Aeroport de Reus

El conseller Tremosa alerta que amb la caiguda del trànsit aeri, executar el cobrament del 100% del lloguer previst podria suposar acabar d'enfonsar els negocis que ocupen aquests locals a les instal·lacions aeroportuàries.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha enviat aquest matí una carta a la vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; a la ministra de Treball, Yolanda Díaz; al ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i al president i conseller delegat d’Aena, Maurici Lucena, demanant una rebaixa dels lloguers dels comerços i restaurants dels aeroports catalans d’acord amb la caiguda del trànsit aeri.

En la missiva el conseller expressa la “inquietud” per la intenció d’Aena de cobrar el 100% del lloguer de l’any 2020 als locals, “malgrat l’enorme descens de trànsit aeri i vendes”. I avisa que “la posició immobilista d’Aena” en la negociació per adaptar el cànon d’aquests negocis a la seva facturació real durant la pandèmia “posa en perill seriós de fallida la gran majoria de comerços i restaurants, així com el manteniment dels llocs de treball”. I és que aquests locals, recorda, “depenen exclusivament del nivell de trànsit aeroportuari”, que el 2020 va caure un 75,8% al Prat i més d’un 90% als aeroports de Girona i Reus.

Ramon Tremosa lamenta que al gener “Aena va canviar l’enfocament de les negociacions” iniciades 10 mesos enrere amb les empreses, a les quals s’havia proposat càlculs variables dels lloguers mentre durés la pandèmia i sense límit temporal. El titular d’Empresa i Coneixement denuncia que l’ens gestor va “cancel·lar diversos possibles acords en estat molt avançat” i va “imposar unes condicions clarament insuficients per garantir la viabilitat dels negocis”. “En no ser acceptades”, continua la carta, “Aena ha procedit a facturar el 100% de les rendes mínimes garantides de l’any 2020, un import que pot arribar a ser 7 vegades superior al nivell de vendes reals en el període entre març i desembre”, afirma.

Situació urgent

El conseller Tremosa afirma que “la situació és molt urgent”, ja que si no es paguen aquestes factures, que vencen pròxim 5 de març, s’executaran els avals d’aquestes empreses, “situació que provocaria la fallida immediata de la gran majoria”.

Davant d’aquest escenari, el conseller Tremosa demana a Aena que “reconsideri la seva actual postura” que “prioritza els interessos privats d’alguns grups per sobre de la supervivència de molts llocs de treball” i que “reobri les negociacions sobre la base d’establir el màxim de vinculació entre les rendes i l’evolució del trànsit aeri, mentre no es recuperi el nivell pre-Covid”, com han pogut fer les empreses de restauració amb presència internacional al mercat aeroportuari amb la resta de països de la Unió Europea.

Paraules clau:

Notícies relacionades