Back to top

La Generalitat demana l'estat d'alarma a Catalunya per lluitar contra el coronavirus

El govern català vol gestionar la pandèmia i aplicar les mesures que considerin necessàries sense haver de rebre el vistiplau dels jutges. Una de les primeres idees sobre la taula és el toc de queda. Madrid garantiria que el comandament de la situació recauria en la Generalitat.

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha estat clar: "cal reduir la interacció social per reduir l'increment de contagis". Segons els màxims representants de la Generalitat de Catalunya, la situació al país és excepcional, i cal prendre mesures immediatament per frenar l'increment de casos de COVID-19 "abans no sigui massa tard". 

 Per això aquest divendres a la tarda, el Govern reunit d'urgència, ha acordat demanar a Madrid l'estat d'alarma a Catalunya. Un estat d'alarma "descentralitzat", segons la portaveu del govern català Meritxell Budó. La mateixa portaveu assegura que "no és el mateix estat d'alarma que ens va robar les competències", sinó que parla d'una eina que "ha de permetre desenvolupar" les mesures que es decideixin "des del PROCICAT" amb més agilitat, sense que faci falta el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I és que algunes de les mesures que es volen aplicar, atempten contra les llibertats fonamentals. 

Toc de queda imminent

Segons han explicat Aragonès i Budó, la primera mesura que s'aplicaria amb el nou estat d'alarma a Catalunya és "un toc de queda nocturn". No s'han especificat les hores que afectaria però el govern català assegura que "es reduirà la mobilitat" per reduir els contagis si les xifres no milloren. 

Aquest divendres Reus ha tocat sostre pel que fa a dades de COVID. Amb un índex de rebrot que supera els 1.215 i amb la previsió que continuï escalant, la capital del Baix Camp es troba al capdavant de la classificació de contagis per cada 100.000 habitants de Catalunya. Mentre els experts asseguren que la morfologia de la ciutat hi podria tenir alguna cosa a veure, en el cas de Reus, com en el de la resta de Catalunya, també es considera que la gran majoria de contagis es donen en ambients familiars i d'oci. D'aquí que el Govern insisteixi en la necessitat de reduir la interacció social i "cuidar-nos els uns als altres". 

Paraules clau:

Notícies relacionades