Back to top

La Generalitat dona el 'sí' al procés participatiu del futur Parc Natural de la Serra de Prades

El procés és obligatori, i té com a objectiu conèixer les expectatives de ciutadans i administracions respecte a aquest nou Parc Natural, alhora que resoldran els dubtes que puguin sorgir

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat l'inici de la consulta prèvia per a la declaració del Parc Natural de la Serra de Prades. Aquesta consulta pública és obligatòria, i es durà a terme en tots els municipis que afectarà aquest Parc Natural.

L'objectiu és, principalment, conèixer quines són les expectatives entre la ciutadania respecte a la creació d'aquest Parc Natural i, també, resoldre tots els dubtes que puguin sorgir. De fet, a través d'aquesta consulta també es continuarà treballant amb sessions participatives arreu del territori, a més d'una fase d'informació pública i audiències amb persones i institucions interessades.

Aquest procés participatiu ja es va donar per iniciat amb una primera reunió a la vila de Prades el passat mes d'octubre. Allà, alcaldes, representants territorials, consells comarcals i diputacions implicades es van trobar per tal d'aconseguir unanimitat arreu del territori pel que fa al projecte i al seu pla de gestió. El procés de participació ha d'allargar-se els dos primers trimestres de l'any vinent, encara que no s'espera que el projecte de Parc Natural estigui enllestit abans de 2025.

El nou parc inclou 22 municipis i 5 comarques

La declaració com a parc natural comporta una protecció especial i la definició d’un règim d’ordenació i gestió de l’àmbit territorial de les Muntanyes de Prades superior al que disposa fins ara. El seu àmbit geogràfic inclou un total de 22 municipis i 5 comarques (l’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat) i integrarà espais d’alt valor com ara el paratge natural d’interès nacional de la vall del monestir de Poblet, la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat i la reserva natural parcial del barranc del Titllar.

La declaració donarà satisfacció a una reivindicació històrica i establirà el marc de referència per impulsar un projecte territorial comú basat en un espai natural de protecció especial que constitueixi un model de sostenibilitat forta i que englobi tots els municipis de l’àmbit de les Muntanyes de Prades, de manera que l’existència d’aquest parc i la seva gestió esdevinguin factors de dinamització social i econòmica, i de vertebració d’un desenvolupament sostenible per a la zona.

Amb la creació d’aquest nou Parc Natural, ja seran catorze els parcs inclosos en la xarxa de parcs de la Generalitat de Catalunya.

Paraules clau:

Notícies relacionades