Back to top

La geolocalització d'aplicacions mòbils, el nou (des)control

WhatsApp, Messenger, Instagram o el joc Cats Crash Arena són les aplicacions més populars del market de Google. Ara bé, quin grau de seguretat tenen? Com es regula la privacitat de les nostres dades? Els experts consultats recomanen sempre llegir les condicions d'ús de les aplicacions descarregades així com revisar els permisos donats.
Aplicacions mòbils, la seguretat i la privacitat

El Parlament Europeu ha aprovat aquest abril el reglament 2016/679 que tracta sobre la protecció de les dades d'aplicacions mòbils i que derroga la directiva europea 95/46CE que fins ara ho regulava de forma genèrica. El reglament ha entrat en vigor però no serà d'obligat compliment fins el maig del 2018. Segons el professor associat del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Tomàs González, les descarregues de fonts oficials com google o apple són "les més segures" perquè aquestes plataformes tenen incorporades un sistema que comprova possibles "vulneracions de la privacitat de les dades dels usuaris".

González ha afirmat que "si una aplicació et demana un permís que veus que és estrany no hauríem de concedir-li", en canvi el proporcionaria "si fos necessari pel seu bon funcionament". I ho ha exemplificat amb el cas de consultar una carta d'un restaurant a través d'una aplicació mòbil. "A priori sóc reticent a donar permisos sigui quina sigui la font, considero que l'aplicació no necessita la meva localització per saber el menú tot i que entenc que funcioni millor si sap on sóc perquè em pot dir quina franquícia és la més propera".

Precisament, la geolocalització és un element clau a l'empresa Grupo Castilla, ubicada a Riudoms. Ester Arnal, responsable de l'aplicació E3 Mobile, ha explicat que la seva creació ha facilitat les tasques dels treballadors que viatgen. Així, a través d'aquesta opció es permeten marcatges d'hora i lloc amb els clients. "Totes les dades es mostren de forma privada, només hi té accés l'usuari i els responsables de recursos humans". Segons Arnal aquestes dades serveixen tant de "control" per part de la companyia com de "justificant" per part dels treballadors però ha assenyalat que és "opcional activar la geolocalització".

Tot just fa un parell de setmanes s'ha posat en funcionament l'aplicació E3 Mobile i ja s'han produït centenars de descarregues. Segons els seus responsables la descarrega és gratuïta però es requereix llicència.