Back to top

La història sonora de Reus, digitalitzada i accessible

Digitalitzar quasi 300 hores de Ràdio Reus i posar-la a l'abast de la ciutadania. És la iniciativa que veu la llum després de dos anys de dur treball i que ha dut a terme el Centre de Lectura amb el suport econòmic de la Fundació Reddis. L'objectiu principal és evitar que la història sonora de la ciutat es perdi i pugui ser accessible per a tothom
Centre de Lectura

Noves tecnologies per conservar les antigues. La història sonora de Reus al s.XX ja compta amb un ordre i una conservació òptimes gràcies a la feina del Centre de Lectura i la Fundació Reddis. 280 hores de Ràdio Reus s'amaguen rere dos anys de treball de catalogació i conservació d'arxius sonors, un projecte que va néixer amb un doble objectiu, tal com explica el periodista Carles Esporrín: per una part, catalogar mitjançant una metodologia unificada tot el material i per l'altra, fer-ho accessible a tota la població interessada.

La feina no ha estat gens fàcil. En total, s'han digitalitzat més de 800 arxius que es trobaven en diferents estats de conservació i en moltes ocasions, sense cap detall sobre la seva naturalesa, fet que encara dificultava més la tasca. El resultat s'ha posat a l'abast de la ciutadania mitjançant una plataforma online que permetrà accedir-hi des de qualsevol lloc. Per Esporrín, de tot el material n'hi ha dos que destaquen per damunt de la resta. Es tracta de la manera com es va tractar la mort en accident de trànsit de l'alcalde Anton Borrell i de l'altra, el discurs que va fer Salvador Dalí al Centre de Lectura.  Ara bé, per escoltar o descarregar qualsevol àudio, caldrà demanar permís al Centre de Lectura.

Així doncs, aquest material s'afegeix a l'existent del Centre de Lectura, que té catalogats tots els actes que s'han realitzat a l'entitat, i es converteix en l'únic arxiu sonor de la capital del Baix Camp. Els impulsors de la iniciativa però, alerten: cal que hi hagi una constant actualització del material perquè en uns anys, l'arxiu sonor de Reus no es perdi i es quedi en el no-res.  

Paraules clau:

Notícies relacionades