Back to top

La incontinència invalida "totes" les esferes de la vida

Moltes persones pateixen incontinència en silenci perquè hi ha un gran desconeixement sobre aquest tema i l'afectació psicològica en el pacient pot ser molt greu.

Donar a conèixer la incontinència i deixar enrere que sigui un tema tabú o que pugui provocar vergonya són els objectius de la Setmana Mundial de la Incontinència, una realitat que afecta a moltes persones, ja que a Espanya entre 2 i 4 milions de persones pateixen incontinència anal i més de 6 milions, urinària. Malgrat tot, no hi ha xifres exactes perquè s'acostuma a viure en silenci.

La incontinència no només afecta a persones de més de 65 anys, la gent jove també la pot patir, ja que pot ser un efecte o símptoma de malalties neurològiques o malalties associades a altres procediments o intervencions.

"La incontinència invalida totes les esferes de la teva vida, la vida laboral, social, familiar i, inclús, la sexual", explica Àngels Roca, la delegada a Tarragona d'ASIA, l'Associació per a la Incontinència Anal i Urinària. Jordi Estradé, pacient amb incontinència anal, detalla que en el seu dia a dia ha d'anar acompanyat d'una motxilla amb els accessoris necessaris per poder-se canviar. Estradé afegeix que el procés "psicològicament és molt destructiu".

A la primera visita al metge es parla amb el pacient i es fa una primera exploració per tal de diagnosticar quin tipus d'incontinència pateix i quin pot ser el tractament. Més del 50% dels casos que rep la unitat de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, són casos lleus en què no es deriven trastorns orgànics associats i amb una millora dels hàbits i la dieta poden veure's beneficiats. "Una reversibilitat al 100% no la podem tenir, però sí que podem millorar amb una sèrie de tractaments", explica Francesc Feliu, cirurgià de la Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Associació per a la Incontinència Anal i Urinària

Des d'ASIA s'estan impulsant diferents conferències web al llarg d'aquesta setmana i una cursa solidària online amb el hashtag #dejadeescapar2022 per tal de conscienciar la població. Per a més informació, consulta la web d'ASIA.

Paraules clau:

Notícies relacionades