Back to top

La lactància materna, l'apoderament de la maternitat

L'Organització Mundial de la Salut celebra de l'1 al 7 d'agost la setmana de la lactància materna. Una pràctica que reivindiquen molts grups de suport, com el de l'Associació Mareus.
La lactància materna, l'apoderament de la maternitat

L'Ana Belén és mare de bessons, i des que van néixer, ha practicat la lactància materna. Ara, tenen 21 mesos, gairebé dos anys, i segueixen mamant. "Quan vaig quedar-me embarassada, sabia que era el que volia fer. La gent s'espantava al veure que eren bessons, però el cos s'adapta i pots fer-ho igual", explica.

Un cas similar és el de la Naomi. Embarassada de set mesos del seu segon fill, té clar que li donarà el pit, com ja va fer amb el primer. "Tan exòtic és donar el pit al teu fill? És el més natural, i es fa a qualsevol lloc, de la mateixa manera que donaries un biberó", afegeix.

De l'1 al 7 d'agost es celebra la setmana de la lactància materna, una pràctica que segueix sent tabú a Espanya. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, el 46.9% de les mares donen el pit durant els sis mesos posteriors al part, però només 1 de cada 4 ho fa de manera exclusiva. Això contrasta amb l'Organització Mundial de la Salut, que recomana mantenir aquesta pràctica fins, com a mínim, els 2 anys. Algunes associacions, com la Mareus, reivindiquen la importància d'aquesta pràctica tan beneficiosa, tant per al nadó com per a la mare. "Si hi hagués uns òptims percentatges de lactància materna, hi hauria moltes menys morts de nadons i de dones", reconeix la presidenta de l'Associació Mareus, Mar Torres. "No és difícil trobar un pit d'una dona a una publicitat de cotxes, però després hi ha gent que diu que veure com una dona alleta el seu fill és ofenós", lamenta.

La Mar també va donar el pit a la seva filla. Ho va fer fins als cinc anys i mig i encara ara, que en té 12, assegura que senten un lligam especial. La defensa de la lactància materna també ha arribat a les farmàcies.

Fa un any, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona va engegar el programa Alletafarma, amb el qual 22 farmàcies de la província ofereixen suport a l'alletament matern. "Les mares que donen el pit per primera vegada acostumen a ser les que tenen més preguntes, i d'aquesta manera poden trobar algú a l'altra banda del taulell de la farmàcia que resolgui els seus dubtes", explica la farmacèutica i vocal d'Oficina de Farmàcia del COFT, Tània Piqué.

Paraules clau: