Back to top

La lectura, una opció en el lleure de l'estiu a les biblioteques de Reus

Un any més, les Biblioteques Municipals de Reus han preparat una oferta d'activitats d'estiu per tal de fomentar que la lectura i la literatura formin part de les opcions d'activitats de lleure que tots els reusencs i reusenques poden escollir a fer aquest estiu.

Durant l'estiu de 2022 tornen les activitats a les Biblioteques de Reus. L'espai central de les activitats és la Biblioteca Xavier Amorós, però també s'han programat activitats a la Biblioteca Pere Anguera, rutes pels carrers de Reus, per la Boca de la Mina o contes a la plaça d'Àngels Ollé. Es tracta d’un programa que ofereix diverses propostes elaborades amb altres àrees de l’Ajuntament com Joventut, Gent Gran i Salut i també amb altres agents externs com la DO Catalunya, DO Avellana de Reus, el Centre de Lectura o l’Associació Rol i Jocs de Reus.

Programa d'activitats

Una de les activitats més consolidades de l’estiu és el cicle Biblioteques amb DO que se celebra cada dilluns de juliol als jardins de la Biblioteca Central Xavier Amorós. Enguany destaca l’acte d’obertura del cicle que es farà amb una activitat de l’Any Ferrater, 'El ring: Salvador Espriu versus Gabriel Ferrater', amb Dafnis Balduz i Jaume Madaula, i altres activitats complementàries com un club de lectutra sobre Ferrater i una sessió de contes a la fresca 'El raïm i el formatge'.

Per donar-li continuïtat, els dilluns d’agost hi ha el cicle Biblioteques Chillout, en el qual Jordi Sugranyes, musicòleg local, fa proposta de nous grups de música emergents del territori, que fan una sessió on combinen la música amb l’explicació dels seus referents musicals i literaris.

Per les tardes de dijous, s'ha programt el cicle Passos de literatura. Està format per quatre rutes, dues de les quals són literàries: la primera sobre el llibre de Rosa Pagès, "Àngels de Pedra", a partir d'un treball de recerca a càrrec de Maria Arnau, i que té lloc al passeig de la Boca de la Mina, i la segona, "In memòriam" de Ferrater, a càrrec de Còdol Educació, que sortirà de la Biblioteca Xavier Amorós. El cicle es clou amb dues rutes monumentals amb Enric Tricaz, que portarà als assistents a conèixer singularitats de diferents monuments de la ciutat.

Per al públic infantil i familiar, es mantenen les sessions de contes dels dimecres durant tot l’any, a l’estiu amb la versió Contes a la fresca amb narradors excepcionals: Rat Cebrian, Agustí Farré i el personal de la sala infantil. Com a novetat d’aquest any, un dia al mes els contes es faran a la Plaça M. Àngels Ollé de la Boca de la Mina, per donar continuïtat a l’acció iniciada el maig passat amb amb el grup MARC, l’Escola Mowgli i l’AV del Barri Gaudí.

Per altra banda, a la Biblioteca Pere Anguera, a la zona de Mas Iglésies, acull el cicle Anem al mas: tardes de jocs tot recuperant aquesta tradició tant nostrada de sortir als masos de l’entorn del nucli urbà a prendre la fresca amb la canalla. Es tracta de 3 tipus de jocs:

  • ABC D Jocs. Jocs de taula amb lletres, paraules i creació d’històries cada dilluns a les 6. Aquesta activitat forma part del projecte TEMPS X CURES, liderat per Salut i Ciutadania i serà un espai on les famílies podran deixar els seus fills d’entre 8 i 14 anys.
  • Llegim videojocs. Els dijous de juliol a les 6. Una iniciativa per joves de 12 a 14 anys per descobrir noves formes de llegir i la seva vinculació amb els grans temes de la història de la literatura a càrrec de Santi Jiménez, bibliotecari dels serveis infantils de les BMR
  • Enrola’t. Els dijous d’agost a les 6. Jocs de rol per a totes les edats amb l’Associació Rol i Jocs

I lligant-ho tot, i sense dia ni horari sinó de manera permanent, des de la Festa Major de Sant Pere fins a les Festes de Misericòrdia, els infants, lliurement o amb els casals d’estiu, podran participar del clàssic joc de lectura que l’any que ve ja farà 20 anys. Enguany Scratx contra la música de les paraules convida a guanyar 'ferraters' a partir de les lectures i a fer composicions poètiques gamificades.

Finalment, per a públics més específics hi haurà Lletraferits. És una col·laboració amb el departament de Joventut, de la regidoria de Salut i Ciutadania, i el seu programa Planet Reus per animar els joves a iniciar-se en la creació literària i es tracta de dos tallers d’escriptura intensius d’una setmana de durada. Un d’ells pretén compartir el procés de creació d’un llibre amb l’escriptor Jordi Folck.

Paraules clau:

Notícies relacionades