Back to top

La llavor de Peret Ganxet

Amb motiu de l'any Peret Ganxet, la Fundació Reddis ha acollit una conferència sobre els orígens d'aquest personatge, ara fa 60 anys, a la revista reusenca URBS.
La llavor de Peret Ganxet

La primera aparició del personatge Peret Ganxet va ser a la premsa reusenca ara fa 60 anys. Així ho han evidenciat Xavi Guix i Josep Baiges aquest dimarts al vespre a la Fundació Reddis. Peret va veure la llum per primer cop a la revista URBS, una publicació reusenca fundada per Josep Maria Guix i que comptava amb col·laboradors de primera línia, com Xavier Amorós, Juli Garola o l'il·lustrador Romà Bonet. "La revista URBS va ser una evolució cultural del Butlletí Oficial de la Cambra de la Propietat Urbana a Reus. Hi havia una mancança de premsa a Reus i el meu avi va decidir reorientar la publicació cap a un toc més reusenc", explica el nét del fundador de la revista URBS, Xavi Guix.

Un dels altres camps en què va ser protagonista Peret Ganxet va ser el de la música. Josep Maria Baiges, pare del periodista Josep Baiges, va crear una sardana entorn d'aquest personatge el març de 1960. Una melodia amb lletra que encara segueix sonant quasi sis dècades després. "La sardana també surt de la revista URBS, i precisament d'aquí neix l'interès d'haver buscat l'origen del personatge", afegeix el fill de Josep Maria Baiges, Josep Baiges.

Peret Ganxet va néixer l'any 1958, però sense una personalitat adjunta. Convertir-lo en part de l'imaginari de Reus i en protagonista infantil és un dels objectius d'aquest any especial al seu honor.

Paraules clau: