Back to top

La lluita pel patrimoni i per l’ètica bancària, Memorial per la Pau

El Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal ha premiat enguany la tasca de l’ONG Arxivers sense Fronteres i la campanya Banca Armada. Amb aquest guardó dotat amb 8.000 euros, l’Associació Josep Vidal i Leche reconeix la tasca per recuperar la memòria col•lectiva dels pobles i per denunciar les inversions de les entitats financeres en la indústria armamentista.
Memorial Pau Josep i Liesel Vidal

Un poble sense memòria ni llibertat no té dignitat. Aquesta és la premissa que ha guiat la 33a edició del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, que guardona iniciatives dedicades a la defensa i al foment de la pau, el desarmament i l’ecologia. Enguany el premi ha volgut reconèixer la tasca de dues entitats.

D’una banda, la memòria de l’ONG Arxivers sense Fronteres, que vetlla per preservar patrimoni documental en perill. D'entre els seus projectes destaca la recuperació de l'Arxiu Històric de Policia Nacional de Guatemala, que recull la violació dels drets humans de civils i el genocidi de la població indígena de finals del segle XX. "Vam descobrir que la policia de Guatemala havia deixat 6 milions de documents en un fons del mateix edifici on realitzava les tortures. Si aquesta documentació està amb lligalls i de qualsevol manera, no es pot trobar res. És en el moment que es neteja, s'ordena, es classifica i es digitalitza que la població de Guatemala pot tenir-hi accés", explica Núria Carreras, representant d'Arxivers Sense Fronteres.

D’altra banda, la llibertat, que no és real sense seguretat. Per això la campanya Banca Armada té per objectiu denunciar les inversions de les entitats financeres en la indústria militar, exigir unes polítiques socialment responsables i sensibilitzar la població de la necessitat d’una banca ètica. Banca Armada no té por d’assenyalar els bancs com a co-responsables dels conflictes bèl·lics i busca que la societat i, sobretot, els poders públics, es conscienciïn de la necessitat de desarmament i adoptin mesures per fer-la tangible. "L'objectiu únic de la campanya no és que l'empresa canviï, sinó també que hi hagi una pressió de tota la societat i una legislació que a llarg termini pugui impedir realment el finançament d'armes", destaca Audrey Esnault, representant Banca Armada

Els premis Memorial per la Pau s’han entregat aquest divendres al Centre de Lectura que, a partir d’aquest any, acollirà la cerimònia dels guardons per assegurar-ne la continuïtat. En aquesta nova edició de defensa de la pau i el respecte als drets humans, l’organització ha volgut afegir una menció especial. Un reconeixement al poble català per haver fet front a la repressió policial de l’1 d’octubre només amb l’arma de la resistència pacífica.

Paraules clau: