Back to top

La Marató vol arribar als 900 donants de sang i als 24 de plasma

Arribar a les 900 donacions i ser autosuficients en plasma, aquest és l'objectiu de la Marató de Sang de Reus 2017 que tindrà lloc aquest dijous al Teatre Fortuny. Els responsables de l'organització asseguren que les reserves de sang estan en estat crític, una qüestió que s'ha de resoldre abans de les fetes de Nadal que és quan tornen a baixar.
donació sang

'Coneixem la nostra sang', aquest és el lema amb el qual els organitzadors de la Marató de Sang volen incentivar als reusencs i les reusenques a acostar-se dijous al Teatre Fortuny per donar sang. L'objectiu és arribar als 900 donants en un moment en què les reserves estan al límit, especialment els que són del grup sanguini RH negatiu i A negatiu.

"És molt important que arribem a les gairebé mil donacions perquè durant els mesos d'estiu les reserves cauen un 30% i, tot i que hem remuntat una mica, encara no estem en una bona situació", detalla la directora del Banc de Sang i Teixits, Virgina Callao. En aquest sentit, la responsable del banc concreta que "ara mateix les reserves només són d'una setmana i hem de revertir aquesta situació abans que arribi Nadal perquè és quan tornen a baixar".

Per primera vegada a la marató també s'hi podrà donar plasma, de fet el Banc de Sang i Teixits de Reus vols arribar a ser autosuficient en aquest sentit. "Els hemoderivats s'obtenen del plasma i són com medicaments pels pacients", explica Callo. A tall d'exemple, la doctora diu que l'albúmina és fonamental "per tractar algunes malalties, com també ho són les immunoglobines o els factors de les coagulacions pels pacients amb hemofília". Durant la marató es podran fer 24 donacions de plasma, el procediment és similar al de l'extracció però amb una durada de 45 minuts. Hi haurà dos aparells habilitats que el que fan és centrifugar la sang del donant i tornar-la un cop extretes les plaquetes, per això és important tenir una bona vena. Tot i que tothom en pot donar, el pacient òptim de plasma és un home jove.

La 14a edició de la Marató es farà dijous durant tot el dia al Teatre Fortuny, com ja és habitual aquells que hi vagin s'enduran diversos obsequis. Cal apuntar, que el pròxim 14 de juny, Reus serà l'epicentre català del dia Mundial de Donació de Sang.

Paraules clau: