Back to top

La mascareta redueix en un 80% la inhalació de pol·len

Les últimes dades de pol·len recollides respecte al mateix període de l'any anterior, en general, són més baixes al Camp de Tarragona.

La primavera és l'època de l'any en què floreixen més al·lèrgies a causa de l'augment en els nivells de pol·len. Aquestes són molt irregulars perquè depenen del nivell, presència i floriment de l'al·lergen. El clima, la temperatura i les pluges del moment determinen aquestes condicions. En conseqüència, d'un any per l'altre, les dades varien.

La pluja s'emporta el pol·len al terra i millora el dia a dia de les persones al·lèrgiques. Amb tot, una tempesta amb un elevat component elèctric comporta l'efecte contrari, ja que engrandeix i provoca l'explosió dels grans de pol·len, el que genera un alliberament de partícules encara més petites.

al·lèrgies

A la primavera de l'any 2021, quan era obligatori l'ús de la mascareta als espais exteriors, alguns pacients asseguraven que la continuarien portant per així disminuir el medicament que han de prendre. Tal com explica l'al·lergòleg de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Óscar Sotorra, dur la mascareta posada és una mesura de protecció, ja que disminueix fins a un 80% la inhalació de pol·len. L'expert desmenteix que aquest ús empitjori l'asma i la rinitis, i afegeix que tampoc és la causant de problemes de conjuntivitis.

A hores d'ara, respecte a l'any anterior, els nivells de pol·len estan sent més baixos. Però, tal com detalla un estudi d'aerobiologia de Catalunya, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona, a Tarragona el risc d'al·lèrgia als pòl·lens i espores de la parietària són màxims i es preveu un augment en els nivells de gramínies i roures.

Altres al·lèrgies a la primavera

Algunes plantes i arbres com ara les gramínies o les oliveres floreixen a la primavera, altres com la parietària augmenten la seva presència i activitat també durant aquesta estació de l'any. No obstant això, alguns arbres, com per exemple, el xiprer, floreixen a finals d'hivern. 

"Qui té al·lèrgia a la pols, també n'hi ha a la primavera, i qui la té a un animal, també. Això s'ajuntarà amb les altres, però hi ha una part d'al·lèrgics que els és igual l'època de l'any i uns altres que empitjoraran a la primavera", explica el doctor Sotorra.

Paraules clau:

Notícies relacionades