Back to top

La participació a Reus supera el 61% de l'electorat a falta del vot per correu

Això suposa set punts menys de participació (68,65%) que a les eleccions del desembre del 2019 i gairebé 14 punts menys que a les eleccions de l'abril de 2019, quan es va superar el 75% de l'electorat.

ACTUALITZACIÓ 20.00H

La participació a Reus al punt de les vuit del vespre amb el tancament dels centres de votació és del 61,73%, el que suposa que 44.797 persones han exercit el seu dret a vot a Reus en aquestes Eleccions Generals. Això suposa set punts menys de participació (68,65%) que a les eleccions del desembre del 2019 i gairebé 14 punts menys que a les eleccions de l'abril de 2019, quan es va superar el 75% de l'electorat. Aquestes són xifres provisionals, ja que segons s'informa des de l'Ajuntament de Reus, encara no recullen el vot que s'ha emès per correu. Un vot per correu que, recordem, ha estat més alt que mai degut a la celebració d'aquests comicis en ple mes de juliol.

Malgrat aquesta reducció de la participació respecte de les darreres Eleccions Generals, a Reus gairebé han votat un 12% més (entorn les 8.000 persones) que a les Municipals del passat mes de maig, que van ser les eleccions amb menys participació de la història de la ciutat. Per col·legis electorals, el Polilleuger Joan Rebull ha estat el col·legi electoral amb una participació més alta, amb el 67,5% de l'electorat mentre que l'Escola Rosa Sensat ha estat el centre on s'ha registrat menys percentatge de votació amb un 53,12% de participació.

A Catalunya, també cau cinc punts i mig la participació, que se situa en el 63,75% del cens electoral, enfront el 60,39% del 2019. La participació a l'Estat Espanyol ha pujat gairebé un 2%, situant-se en el 68,19%, per sobre del 66,23% del desembre de 2019. 

PARTICIPACIÓ 20H

ACTUALITZACIÓ 18.00H

La participació en la ciutat de Reus s'ha situat en el 50,17% al punt de les 18 hores, el que suposa que 36.409 reusencs i reusenques ja han exercit el seu dret a vot a dues hores per tancar els col·legis electorals. Això suposa gairebé set punts menys que ara fa 4 anys, a les darreres Eleccions Generals, en les que a la mateixa hora havien votat el 57,03% de l'electorat, més de 40.700 persones. Tot i aquesta baixa participació respecte de les darreres eleccions al Congrés i el Senat, caldrà veure quin percentatge augmenta a les 20 hores, quan es comptabilitzarà el vot emès per correu.

El que sí que ja s'ha superat en aquest punt de la tarda és la participació total de les darreres Eleccions Municipals del passat mes de maig, en les que el vot total no va arribar al 50% de l'electorat.

A diferència de les primeres hores de votació d'aquest matí, la tarda ha sigut molt més tranquil·la als diferents col·legis electorals de la ciutat, on l'afluència de gent ha estat menor. La calor ha començat a fer més feixuga la feina dels membres de les meses, que durant tot el dia s'han hagut d'acompanyar de ventilador i aigua per fer front a la xafogor. De moment, la jornada electoral s'està desenvolupant sense incidències.

participacio 18h

Aquest diumenge, 23 de juliol, s'estan celebrant les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat. Des de primera hora del matí, els col·legis s'han omplert de reusencs que han volgut exercir el seu dret a vot, de fet, s'han generat llargues cues de ciutadans que estaven esperant per poder votar. Una jornada que també s'ha vist marcada per la calor, que ni els ventiladors que s'han col·locat als col·legis electorals han pogut apaivagar. 

Pel que fa a la participació, a les 14.00 h, a Reus és del 38,78%, una xifra que està per sota de les dues últimes eleccions de l'any 2019. Tot i això, s'espera que la participació sigui elevada, a més, se li ha de sumar el vot per correu, una demanda que s'ha triplicat a causa de la data d'aquestes eleccions. 

participació eleccions 23j

Abans de les 14.00 h, els candidats reusencs que es presenten a les eleccions generals ja han exercit el seu dret a vot. El primer ha estat Andreu Martín, número dos dels Socialistes, que ho ha fet a les 10.15 h al Pavelló Olímpic, acompanyat de l'alcaldessa Sandra Guaita.

andreu martin

Una estona més tard, ho ha fet Montserrat Vilella, número tres de Junts, al col·legi Prat de la Riba acompanyada del cap de llista de Junts, Josep Maria Cruset, i diversos apoderats del mateix partit. 

montserrat vilella

Cap al migdia, al voltant de les 13.00 h, Edgar Fernández, cap de llista de la CUP, ha exercit el seu dret a vot al polilleuger del col·legi Joan Rebull, acompanyat de diversos apoderats del seu partit. 

edgar fernandez votant

Paraules clau:

Notícies relacionades