Back to top

La platja de la Riera d'Alforja recrea la pesca tradicional en la 16a. Festa de l'Ormeig

La Festa s'havia de celebrar per Sant Pere, però el fort vent ho va obligar a suspendre i s'ha reprogramat per la Mare de Déu del Carme

Els banyiestes de la platja de la Riera d'Alforja de Cambrils s'han trobat avui amb una sorpresa. Han pogut veure com, davant seu, i amb l'ajuda d'embarcacions de vela llatina i dels vogadors, els pescadors de la Confraria de Pescadors de Cambrils han pescat a prop de la costa utilitzant tècniques antigues d'art menor com la del bol a batre o la tirada del rall.

Recreació de la tècnica del bol de batre i la tirada del rall

La pesca del bol de batre ha començat des de les barques, quan els pescadors han llençat el gall de llevant i han anat calant la sàrcia fins a llençar el gall de garbí, tot delimitant un espai de pesca. Després de fer soroll per atraure els peixos, en què s'ha comptat amb l'ajuda dels banyistes que han llançat pedres al mar, els pescadors han recollit la xarxa, o han xorrat la solta, com s'anomena en l'argot pesquer, i han recollit el peix. La pesca ha estat entregada als vogadors, que l'han portat a la sorra perquè és pogués celebrar la subhasta de peix a l'antiga.
També arran de costa s'ha recreat una altra tècnica de pesca tradicional, la de la tirada del rall. El rallador protagonista ha estat el Joan Rom, qui ha comptat amb l'ajuda del seu nét Aleix. Segons Rom, avui en dia, amb la construcció de molls i la incorporació de sorra per mantenir les platges s'ha malmès l'ecosistema original, i a Cambrils, amb la tècnica del rall, és pràcticament impossible aconseguir peix.

Paraules clau:

Notícies relacionades