Back to top

A la recerca de raïm de taula ancestral del Priorat

Des del Parc Natural de la Serra de Montsant i l'associació La Safranòria van impulsar ara fa uns anys el Banc de Llavors del Priorat, per recuperar varietats autòctones d'arbres i hortalisses de la comarca. Ara, des de l'entitat, i juntament amb el VITEC, han impulsat una campanya per recuperar varietats ancestrals de raïm de taula.

Trobar varietats de raïm de taula ancestral i autòcton del Priorat. Aquest és l'objectiu del nou projecte de recuperació de fruiters impulsat per l'associació La Safranòria, juntament amb el VITEC. La iniciativa està actualment cercant aquestes varietats entre pagesos i persones de la societat prioratina. De moment ja han trobat dotze possibles varietats ancestrals, algunes es podrien remuntar abans de l'època de la fil·loxera. Un cop comprovades aquestes varietats, es farà un inventari i es multiplicaran per fer-ne una plantació a la finca Mas Roger, i posteriorment repartir aquestes varietats entre la pagesia de la comarca.

De fet, aquesta tasca de recuperació de varietats autòctones va començar fa uns sis anys a través del Parc Natural de Montsant, i després amb la creació del Banc de Llavors del Priorat gestionat per l'associació La Safranòria. Fins ara ja han recuperat més d'un centenar de varietats d'horta i d'arbres fruiters.

La cerca de varietats antigues de raïm de taula continua vigent, és per això que es convida a totes les persones del Priorat que puguin tenir algun cep antic a participar-hi posant-se en contacte amb l'entitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades