Back to top

La sequera del Siurana posa en risc l'abastament d'aigua als pobles propers al riu

Els municipis del transcurs del riu Siurana tenen dificultats d'aigua malgrat tenir l'abastament per ús de boca garantit del seu pantà. La poca reserva d'aigua de l'embassament del Siurana arran dels transvasaments fa que no hi hagi pressió per tal que l'aigua arribi als municipis que n'han de fer ús.

Poboleda és el primer poble a la llera del riu Siurana un cop passat el seu mateix pantà. En els municipis del transcurs d'aquest riu tenen el subministrament d'aigua d'ús de boca garantit a través del TOPOGRÀPO, una instal·lació que els apropa aquesta aigua des de l'embassament fins als seus dipòsits. Els continus transvasaments que es fan del pantà de Siurana al de Riudecanyes, i la falta d'aigua que s'estén per tot Catalunya ha provocat que malgrat tenir aquest recurs garantit, la poca pressió del pantà fa que no els arribi l'aigua.

El municipi ja ha aplicat restriccions per l'ús de l'aigua com tancar el subministrament durant la nit i tancar les dutxes de la piscina municipal. Tot i així, és probable que tant Poboleda com altres municipis que estan en la mateixa situació, hagin de buscar alternatives per garantir l'aigua de boca durant el mes d'agost com fer venir camions cisterna per omplir els dipòsits.

Pantà de Siurana juliol del 2022

Una problemàtica que va més enllà de la sequera

De fet, la problemàtica i el debat que generen els continus transvasaments entre els dos pantans no són cap novetat. Ja fa anys que la Plataforma pel Riu Siurana denuncia el que consideren l'espoli d'aigua per part de pantà de Riudecanyes. Creuen que la Generalitat és culpable de permetre-ho i asseguren que s'han reunit amb els alcaldes afectats per reclamar conjuntament una resposta efectiva pel riu i l'aigua del Priorat.

Paraules clau:

Notícies relacionades