Back to top

La sequera, un dels factors clau de l'augment del rebut de la llum a l'octubre

La factura de la llum ha augmentat un 7,4 % aquest mes d'octubre, si es compara amb l'anterior. S'ha situat com el segon import més alt en tot l'any, per darrer del gener passat. La sequera i la manca de grans ratxes de vent són les principals causes d'aquest augment del preu.
La sequera és un dels factors clau de l'augment del rebut de la llum a l'octubre.

Consumir electricitat torna a estar en entredit. Al llarg d'aquest octubre s'ha produït un augment del preu rebut de la llum d'un 7,4%, en comparació amb el mes anterior. Amb aquest creixement els consumidors han tornat ha posar-se les mans al cap perquè es tracta d'una situació molt poc habitual, ja que els grans augments s'acostumen a donar en ple hivern, amb l'augment de la demanda. En aquest cas, la situació de sequera i la manca de forts vents ha provocat que s'hagi hagut d'aconseguir l'energia elèctrica a través de mitjans més cars, com la derivada de les centrals termoelèctriques. La directora de la Càtedra Energia i Desenvolupament de la Universitat Rovira i Virgili, Maria Llop, destaca que 'sembla ser que les causes es deuen a la sequera important que estem vivim, de manera que la producció hidroelèctrica és reduïda. A més, a l'octubre hi va haver poc vent i la producció eòlica també ha baixat, tot i això diuen que ha de ser un fet puntual'.

Les associacions de consumidors fa anys que reclamen una solució. De fet, consideren que els actuals bons socials, aquests descomptes per aquelles persones considerades com a vulnerables en base a la seva renda, no són suficients. I demanen una regulació de les tarifes màximes del preu de l'electricitat. Per la seva banda, el president de FACUA a Catalunya, José Luis Nueno, ha assegurat que 'deu anys enrere, el preu del rebut s'ha incrementat en un 70% i demanem la intervenció del govern i que aquest fixi unes tarifes màximes, ja que no estem parlant de comprar i vendre cadires, sinó de serveis bàsics que cal que estiguin regulats'. Els experts auguren que el pròxim augment de la factura de la llum es donarà a finals del mes de desembre i durant el mes de gener, quan les necessitats derivades del fred fan créixer la demanda.

Paraules clau: