Back to top

La Sindicatura de Comptes posa en dubte els diners que van salvar el Sant Joan el 2018

En un informe s'analitza la situació comptable de l'hospital reusenc l'any 2018 i es considera injustificat el traspàs de dividends de l'Hospital de Móra al de Reus per valor de més de 3 milions d'euros.

La Sindicatura de Comptes alerta que els diners que es van desviar de l'Hospital de Móra per salvar el Sant Joan de Reus no estaven justificats. Segons l'ens fiscalitzador, el traspàs de diners evidenciaria o bé que l'Hospital de Móra no va atendre les seves obligacions pel que fa a l'assistència sanitària als seus ciutadans o bé que tenia una sobrevaloració del contracte amb el CAT Salut. Tot plegat es recull en l'informe de control de l'activitat del Sant Joan de Reus corresponent a l'exercici del 2018, que també posa el focus en la gestió econòmica i de personal de l'equipament hospitalari i les empreses derivades. 

El traspàs va ser de 3,13 milions d'euros de GECOHSA, l'empresa que gestionava l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, al Sant Joan i va servir per salvar una primera causa de dissolució de l'equipament reusenc. Una situació crítica comptablement que es va repetir en els posteriors exercicis fins que la Generalitat es va fer amb la gestió del centre.

Aquest és un dels punts que critica la sindicatura de comptes que posa el focus també en l'estructura complexa d'empreses que envoltava l'Hospital Sant Joan, tot i que des del govern havien suprimit l'arquitectura d'INNOVA des de feia anys. Entre altres alertes, la  sindicatura es fixa en la manca de contractes per justificar ingressos de fins a 3 milions d'euros o despeses de fins a 7. A més, també s'aborda la licitació de medicaments per part del Consorci Sanitari de Catalunya, per valor de 340.000 euros i la despesa real de medicaments a l'Hospital que s'acostava als 4,5 milions d'euros.

El mateix informe també assegura que es va realitzar un excés de despesa de fins a 14 milions i mig d'euros si es comparen els contractes formalitzats i vigents amb data del 2018 i les despeses comptabilitzades per als proveïdors més significatius de l'Hospital.

Tot plegat, es recull en un informe de prop de 90 pàgines que analitza la gestió de l'Hospital el 2018, l'últim any de l'anterior mandat de Carles Pellicer, amb Noemí Llauradó com a regidora de Salut a l'Ajuntament de Reus. 

L'Ajuntament ha presentat al·legacions

L'Ajuntament de Reus ha respost l'informe de la sindicatura a través de diverses al·legacions. A aquest mitjà han assegurat que la cessió de capital des de Móra a Reus no comportava cap impediment i que el traspàs de diners no desvirtua l'interès públic perquè els diners van servir per remoure la causa de dissolució del Sant Joan. A més, insisteixen que tot plegat va ser portat a fiscalia sense que tingués cap mena de recorregut judicial. Segons l'Ajuntament, algunes de les observacions recollides a l'informe ja s'han resolt i assegura que d'altres estan subjectes a interpretacions jurídiques que no han tingut en compte elements que creuen que caldria considerar. 

Paraules clau:

Notícies relacionades