Back to top

La situació política catalana, a ulls dels estudiants estrangers

L'Institut Baix Camp torna a ser protagonista en l'intercanvi d'estudiants. En els darrers mesos, dos alumnes vinguts de França i del Quebec han conegut Reus i diverses parts de Catalunya compartint el seu dia a dia amb una família. La inestabilitat política, però, no els ha passat desapercebuda.
La inestabilitat política, present en els intercanvis d'estudiants internacionals.

L'Institut Baix Camp ha apostat per la mobilitat internacional en llengua francesa. Ha estat seleccionat per participar en el Programa de Mobilitat Catalunya-Quebec, en el qual un alumne català s'intercanvia amb un quebequès. Anne Blanchette ja fa gairebé tres mesos que viu amb la família de la Júlia. A més, el centre també té un estudiant vingut de Perpinyà, Fréderic Baugnot. A tots dos, la situació política a Catalunya no els ha deixat indiferents. L'alumna quebequesa considera que la situació és semblant a la que es va viure en la seva regió. 'No sabia que Catalunya es volia separar. Quan vaig arribar i em vaig trobar amb el referèndum va ser força impressionant. Al Quebec hem tingut dos referèndums per separar-nos del Canadà, però na va pas funcionar. L'últim va ser el 1995 i hi va haver prop d'un 1% entre el sí i el no', ha destacat Anne Blanchette.

Des del sud de França, recorden que part de l'opinió de la Catalunya nord és semblant a la catalana. Així, Fréderic Baugnot, ha expressat que 'els catalans de la Catalunya nord comparteixen la mateixa opinió que els d'aquí, de Reus, de Barcelona. Com que no ho visc veritablement des de dins, no puc opinar del tot. Això depèn de les persones'. En aquest sentit, les famílies que els han acollit, han normalitzat la situació.

L'alumne Jaume Salvat ha detallat que 'li vam dir que com ell només estava aquí un mes, que no es preocupés i que ho visqués amb normalitat i gaudís de l'estança', Així mateix, Júlia Montoya ha explicat que 'tampoc hem anat a manifestacions ni coses així, perquè ella ha vingut a aprendre i no crec que calgués posar-la en polèmiques polítiques'. L'alumna quebequesa s'acomiadarà de Reus en pocs dies, de manera que serà el torn de l'estudiant reusenca fer una estança de tres mesos al Canadà.

Paraules clau: