Back to top

La solidaritat mundial com a responsabilitat compartida

La conferència d'aquest dimarts al vespre a càrrec del president de Metges Sense Fronteres, David Noguera, ha volgut reflexionar sobre les necessitats que hi ha en les crisis humanitàries més crítiques, i quin rol pot jugar la societat civil.
La conferència ha anat a càrrec del president de Metges Sense Fronteres, David Noguera

Explicar la funció de Metges Sense Fronteres i quin rol pot jugar la societat civil. Aquest ha estat el missatge central de la conferència que ha acollit aquest dimarts al vespre El Círcol de Reus. Una xerrada a càrrec del president de l'organització mèdica, David Noguera, que ha volgut posar de relleu la complexa situació mundial. "Hem vist un increment en el nombre de conflictes i això té una repercussió en el nombre de persones refugiades i desplaçades al món que ja són més de 65 milions de persones, més que a la Segona Guerra Mundial", explica el president de Metges Sense Fronteres, David Noguera. "És molt difícil de justificar que en ple segle XXl estem assistint a escenes com les que estem veient al mar Mediterrani, a Líbia, a Síria o Iemen, i que això que s'anomena comunitat internacional sigui incapaç de donar una resposta contundent", afegeix.

Metges Sense Fronteres treballa amb les crisis humanitàries més greus del món i reconeix que actuar en situacions d'emergència requereix un alt grau d'organització per no fer una tasca contraproduent. "És veritat que avui en dia la gent se'n va a Àfrica, crea una pàgina de Facebook i un crowdfunding. Això està molt bé, però s'ha de vigilar perquè no s'ha de confondre un projecte de desenvolupament amb treballar en una zona de conflicte. En situacions complexes, és millor que ho facin professionals", afirma Noguera.

Després d'algunes situacions polèmiques que han posat en dubte la confiança amb organitzacions solidàries, Metges Sense Fronteres reconeix que és difícil assegurar la transparència en contextos tan extrems, però que la confiança dels col·laboradors és la base perquè funcioni. "És clar que les ONGs hem fet coses malament o hem tingut errors, però intentem fer tot el possible perquè això no passi. És impossible entrar en una situació de conflicte tan bruta i sortir net, i això la gent ho ha d'entendre. Als conflictes tot es desestructura: la societat, els valors, les referències", diu.

A hores d'ara, l'organització compta amb més de mig milió de socis a l'Estat espanyol i 44.000 treballadors a escala mundial, tots ells professionals qualificats que vetllen per fer arribar ajuda mèdica a tots els punts del món.

Paraules clau: