Back to top

La suspensió cautelar de l'AstraZeneca "demostra que el sistema funciona"

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Agrimon , afirma que la suspensió cautelar i provisional de la vacuna d'AstraZeneca demostra que els sistemes de farmacovigilància funcionen.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Agrimon ha explicat que la suspensió cautelar i provisional de la vacuna d'AstraZeneca ha demostrat que els sistemes de farmacovigilància funcionen. Tanmateix, Agrimon ha exposat que "cap vacuna ni cap medicament està exempt d'efectes secundaris". Encara que, el secretari ha insistit en el fet que "el més important és que aquests episodis es detectin, es reportin i siguin estudiats per l'EMA".

El secretari ha recordat que "aquesta és una pandèmia d'incerteses i ara ens toca viure'n una de nova". Per això el departament de Salut demana paciència amb la vacuna d'AstraZeneca i esperar el dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i el Comitè Europeu per l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC).

Actualment, fins al moment, s'han administrat 17 milions de vacunes d'AstraZeneca, 6 milions a la Unió Europea i 11 al Regne Unit i tan sols s'han observat 14 esdeveniments adversos (11 a la Unió Europea i 3 al Regne Unit) que són els que estan ara en estudi. "La incidència és molt baixa, un cas per milió, una xifra molt inferior al que seria la incidència esperada fora del context de vacunació, que és de 3 / 4 casos per milió", ha puntualitzat Argimon.

Per una altra banda, la responsable de Farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmocologia, Glòria Cereza ha afirmat que "mai un cas individual farà que tinguem un patró de causa-efecte confirmat, però afegit als casos de la resta d'Europa i de l'àmbit internacional ens permeten veure si hem de parar atenció en possibles efectes adversos". Segons Cereza ha exposat la funció de les activitats farmacovigilànicia és el conjunt de procediments per identificar nous riscos.

La situació epidemiològica a Catalunya

Agrimon ha fet una crida a la prudència de la ciutadania a les portes de la Setmana Santa i ha recordat que les setmanes vinents són crucials. Sobretot, el secretari ha subratllat que tots els desplaçaments s'han de realitzar amb la bombolla de convivència. Tanmateix,, Agrimon ha recalcat que cal ser molt curosos davant del relaxament de les mesures, ja que estem en un moment crític en la vacunació.

D'altra banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas ha actualitzat la situació del pla de vacunació i ha exposat que, fins avui, ja són 900.000 les persones vacunades.

Paraules clau:

Notícies relacionades