Back to top

La transició nuclear al territori uneix postures per un model que suavitzi el xoc social

L'imminent caducitat de les llicències d'explotació de Vandellòs II i d'Ascó, al 2020 i 2021 respectivament, torna a posar el debat energètic sobre la taula. Paral·lelament, la central nuclear d'Ascó I ha patit un incendi aquesta matinada.
El debat energètic sobre la futur explotació de les nuclears torna a estar vigent.

L'àmbit acadèmic i els ecologistes aposten per un model de canvi que suavitzi al màxim el xoc social que suposaria el tancament de les centrals, en cas que no es renovin les llicències. D'altra banda, els gestors de les plantes ja han confirmat que demanaran la renovació de l'activitat i asseguren haver posat en marxa el paquet d'inversions obligatori després dels fets de Fukushima.

Més enllà de la decisió d'allargar la vida de les centrals nuclears o tancar-les, sobre la qual l'Estat encara no s'ha pronunciat, el territori viu la transició energètica pendent de les conseqüències que suposen una opció o l'altra. Les llicències d'activitat de les plantes de Vandellòs II i d'Ascó expiren al 2020 i al 2021, respectivament, i l'empresa que les gestiona, l'ANAV, ja ha anunciat que demanarà al Consell de Seguretat Nuclear la renovació tot i que sense especificar per quants anys. En el cas de Vandellòs II, l'han de demanar aquest estiu i el següent la d'Ascó. "L'experiència demostra que aquestes plantes es troben en perfecte estat per a continuar en operació durant molt de temps", defensava el director general d'ANAV, José Antonio Gago, en una visita amb la premsa a la central de Vandellòs II el passat desembre. Durant l'acte, Gago també va explicar que la companyia ja ha posat en marxa el paquet d'inversions obligatòries després dels fets de Fukushima, valorat en 100 milions d'euros.

Un estudi de la Càtedra d'Energia i Desenvolupament de la URV reflecteix que cada euro que s'inverteix en les centrals de la demarcació de Tarragona en genera 4 d'impacte social al conjunt de Catalunya i 3,3 al territori. Per aquest motiu, part de la comunitat acadèmica preveu un important xoc social en cas que s'abandoni l'energia nuclear.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció assegura que la inversió en energies renovables que s'està fent a nivell mundial és quatre vegades superior a la que es fa en nuclears i lamenten que l'Estat espanyol sigui la nota discordant en aquest sentit. Ara mateix, la producció de les centrals de Vandellòs II i d'Ascó suposa un 50% del consum elèctric total a Catalunya. 

 

Ascó I recupera el subministrament elèctric 

La central nuclear d'Ascó I ja ha recuperat el subministrament elèctric, al voltant de les set del matí d'avui, després que aquesta matinada quedés interromput per un incendi. La causa de l'incident hauria estat la caiguda d'aigua sobre els interruptors d'una barra d'alimentació elèctrica durant els treballs de recàrrega en l'edifici de turbina. Segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), l'incident no ha suposat cap risc radiològic. El titular de la central ha comunicat al CSN l'alerta d'emergència, conforme als requeriments establerts en el seu Pla d'Emergència Interior (PEI), seguint el criteri de notificació d'incendi de duració superior als deu minuts. Aquest matí, la instal·lació està aturada en el seu programa de parada de recàrrega i continuen les maniobres de descàrrega del combustible.

Aquest fet no ha tingut repercussió en els treballadors, la població ni el medi ambient i ha estat classificat provisionalment com a nivell 0 a l'Escala Internacional de Successos i Radiològics (INES).

Paraules clau:

Notícies relacionades