Back to top

La UE dona esperances als afectats per l'IRPH

Un advocat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha considerat que l'ús de l'IRPH a les hipoteques és abusiu.
L'advocat Joan Andreu Reverter en una conferència al Col·legi d'Advocats de Reus

A principis de setembre, un dels advocats generals del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, va declarar que considerava abusiu l'ús de l'IRPH (Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris) com a índex de referència a les hipoteques.

Un índex que segons el Tribunal Suprem espanyol no se'l pot titllar d'abusiu, perquè és un índex que està regulat oficialment. Una opinió que, per tant, no comparteixen des d'Europa, on donen la raó a un jutge de Barcelona que va ser qui va portar el cas als tribunals europeus.

Com ens afecta l'IRPH?

Segons el president de la secció de dret bancari del Col·legi d'Advocacia de Tarragona, Joan Andreu Reverter, malgrat que durant molts anys, els bancs deien als seus clients que l'IRPH era més estable que l'Euríbor, la taxa d'interès de referència a Europa, això no és així. De fet, i segons Reverter, és un índex més car i, per tant, beneficia les entitats bancàries.

No obstant això, i segons Reverter, el problema no és que l'IRPH sigui abusiu, sinó que els bancs no informessin, adequadament, als seus clients.

Una manca d'informació que ha acabat afectant el 15% del total de 6,5 milions d'hipoteques que es van firmar a l'estat espanyol durant el 2003 i el 2013. Tot i això, i a conseqüència de la sentència que va dictar el Tribunal Suprem espanyol a finals del 2017, les denuncies en contra de l'IRPH es van frenar. Ara, i tenint en compte l'opinió d'aquest advocat europeu, els advocats espanyols es mostren positius.

Paraules clau: