Back to top

La UE torna la pilota als tribunals espanyols pel que fa a l'IRPH

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fet pública, aquest dimarts, una sentència en què conclou que els jutges de cada país hauran de decidir si l’IRPH és un índex abusiu o no.
hipoteques IRPH

La justícia europea s'ha tornat a pronunciar pel que a les hipoteques IRPH. Un índex que ja vam posar sobre la taula a la secció d'economia de Canal Reus a principis d'octubre, després que un dels advocats del Tribunal de Justícia de la Unió Europea donés la raó a un jutge de Barcelona que va portar el cas a Europa perquè el considerava abusiu.

Ara la justícia europea ha publicat una sentència en què conclou que els jutges de cada país hauran de decidir si l’IRPH és un índex abusiu o no. Una resposta que segons asseguren alguns advocats, afavorirà als consumidors.

Si l'IRPH se'l considera nul, quin índex s'aplicarà?

En el cas que el jutge consideri que la clàusula és abusiva i, per tant, la declari nul·la, s'obren dues línies possibles: Per una banda, que el tribunal digui que es tracta d'un préstec sense interès, una opció gairebé remota; i per l'altra banda que el tribunal consideri que l'IRPH s'ha de canviar per un altre índex. En aquest cas, la pregunta és: quin índex s'aplicarà?

A partir d'aquí, i segons ens explica l'advocat Carles Ferrer, se'ns obren dues línies possibles. Per una banda, que el tribunal digui que es tracta d'un préstec sense interès, una opció gairebé remota; i per l'altra que el tribunal consideri que l'IRPH s'ha de canviar per un altre índex. En aquest cas, la pregunta és: quin índex s'aplicarà?

Les entitats financeres hauran de fer front a una factura milionària

Amb aquesta nova decisió del Tribunal europeu s'obre la porta a una allau de processos judicials. Uns processos que en molts casos també obligaran a les entitats financeres a compensar els seus clients. De fet, i segons asseguren alguns mitjans com RAC1, la banca podria fer front a una factura de fins a 15.500 milions d'euros.

Paraules clau:

Notícies relacionades