Back to top

La unanimitat parlamentària pel Fons cooperatiu agrari tanca el conflicte dels dipòsits

L'eina va despertar polèmica i enfrontaments en el sector per imposar una contribució del 3% dels dipòsits de les seccions de crèdit, fa just un any. Aquest maig, però, el Parlament català ha aprovat per unanimitat la llei que la regula. A Catalunya, en total, hi han 71 seccions de crèdit i totes elles ja han la quantitat obligatòria a aquest fons conjunt
Pagesos collint olives

Calma i bones sensacions en el cooperativisme agrari català després de l'aprovació de la Llei del Fons de liquiditat comú. Així ho assegura el president de l'Associació de Seccions de Crèdit, Lluís Roig, que destaca que l'aprovació s'ha dut a terme per unanimitat al Parlament de Catalunya.

Una eina que va remoure el sector i va provocar malestar en algunes cooperatives de ponent i de les Terres de l'Ebre al seu anunci, ara fa tot just un any, a causa d'una contribució obligatòria del 3% del dipòsit de cada secció de crèdit.

A més d'aquesta aportació, la Llei del Fons de cooperació també es concentra en la professionalització del personal amb determinades responsabilitats a les entitats del sector i reclama la creació d'un portal de dades digital, on poder compilar els informes i les auditories de les diferents seccions de crèdit amb un ordre comú establert, i que ja existeix amb el nom de CoopCredit i compta amb una trentena de cooperatives adherides. Tot plegat amb la idea de conservar i preservar el model cooperatiu actual. "Parlamentàriament han vist que aquest model, que incorpora la figura de la secció de crèdit però que es fonamenta en la activitat agrícola i ramadera, és viable i així també deixem el sector posicionat en vistes al futur", ha explicat Roig.

D'altra banda, l'Associació de Seccions de Crèdit ha reiterat que no existeix cap relació entre les aportacions del Fons de Liquiditat i el préstec de 10 milions d'euros que va concedir a la Cooperativa de Cambrils. Sobre l'entitat cambrilenca, la institució sectorial ha assenyalat la seva bona progressió al darrer any i ha celebrat que ja s'hagi assolit més d'un 50% del total de diners que s'han de retornar.

A més, ha insistit en la necessitat d'anar fins al final amb el procés judicial i depurar les responsabilitats que calgui. En aquest sentit, el responsable de l'Associació de Seccions de Crèdit ha descartat qualsevol possibilitat que porti la institució a presentar-se en el judici i ha defensat que no poden ser més que observadors. "Estem al marge. No som qui ni ens podem personar en contra de la cooperativa ni a favor de ningú perquè no som part afectada", ha recordat Roig.

Les 71 seccions de crèdit agràries que hi han a Catalunya ja han fet efectiva l'aportació del 3% dels seus dipòsits. Entre elles, les 26 cooperatives de ponent que es van constituir contra aquesta eina, a través de la Plataforma Antifons, tancant així un període debat de gairebé un any.

Paraules clau:

Notícies relacionades