Back to top

La URV crea una App mòbil per classificar vins

L'aplicatiu serveix per classificar diversos paràmetres del vi i també és pot puntuar a nivell general algun producte concret. L'eina és gratuïta i va destinada tant per estudiants i professionals d'enologia com per a usuaris amants del vi.
L'eina és gratuïta i va destinada tant per estudiants i professionals d'enologia com per a usuaris amants del vi.

Tast Control és una aplicació per ordinador i per a dispositius mòbils amb la qual l'usuari pot registrar diversos paràmetres del vi com l'acidesa, el gust o el tipus de color.  Es tracta d'una eina que els professionals del vi utilitzen sovint en paper, però ara, l'enologia Maria Cerdà, recent graduada per la Universitat Rovira i Virgili, ho ha dissenyat en format digital. La Maria explica que "són les típiques fitxes de tast en les que apareix l'acidesa o els paràmetres que vulguis analitzar. Llavors el programa et permet escollir fitxes ja creades o crear-ne de noves i la manera en com vols analitzar-ho sigui amb números o amb una barra".

Tot i que sembla una eina destinada només a professionals i estudiants d'enologia, en realitat qualsevol usuari amant del vi també pot fer-ne ús. L’aplicació també disposa d'un sistema de puntuació global d'algun producte concret amb emoticones i també es poden seleccionar el nombre de mostres i quants tastadors participen en l'experiència. "Crec que és una aplicació que et dona molta llibertat. Hem intentat que no fos una eina massa complicada sinó que entres, et registres, esculls la fitxa i fins i tot hi ha unes emoticones per puntuar el vi de manera fàcil. Estem molt acostumats a que les aplicacions tinguin un sol ús i aquesta la gent se la pot descarregar i cadascú la pot utilitzar com vol", destaca la Maria.

El creador del tast pot veure els resultats de les puntuacions des del seu dispositiu mòbil, un servei molt útil per conèixer l'opinió dels visitants en fires o cellers vinícoles. Cerdà afegeix que "en una fira hi va molta gent però poques vegades es rep un feedback d'aquestes visites. Aquestes persones poden opinar sobre el vi que un celler vulgui i sobre qualsevol producte i recollir dades de quin és el vi que funciona millor".

Tast Control serveix tant per analitzar vins com també altres productes com caves i cerveses i la seva descàrrega és gratuïta a través de la seva pròpia pàgina web.

Paraules clau: